SADE. SMOOTH OPERATOR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Quan tenia quatre anys, els pares de Helen Folasade Adu es van divorciar. La mare era britànica i el pare nigerià. Així que Helen va haver de passar moltes estones a la britànica Essex on vivia, escoltant música per espantar els fantasmes familiars. I el que escoltava eren cançons d’artistes com Nina Simone, Peggy Lee o Astrud Gilberto. En aquells anys, la jove Helen no sabia que aquestes cantants eren la llavor del que ella mateixa seria temps després quan va ser coneguda com Sade.

Però abans de que això passés, la noia havia decidit estudiar moda i disseny a la prestigiosa Central Saint Martins. Va vendre roba en una tenda de Candem Town i de tant en tant feia de model fins que un dia uns amics d’estudis que estaven formant una banda li van demanar, sabent que se li donava bé cantar, que els fes de vocalista provisional mentre buscaven una definitiva. Després de dues gires locals van veure que no els calia buscar ninguna vocalista, ja en tenien una i com una casa de pagès. I a sobre se li donava bé compondre.

I és així com va néixer el grup Sade (abans dit Pride). Van agafar una part del nom de Helen Folasade per posar-la a ella en el centre de la banda i rebatejar-se com Sade (pronunciat shade, és nigerià).

La veu xiuxiuejant, fosca i vellutada de Helen (des d’aleshores també Sade Adu) va fer fortuna i no va passar molt temps perquè algunes discogràfiques li oferissin signar per cantar en solitari. Però ella es va negar, no volia cantar sense la resta del grup i no s’han separat mai, tot un exemple de fidelitat musical, i és que Stuart Matthewman al saxo i la guitarra, Andrew Hale als teclats i Paul Spencer Denman al baix, sempre s’han entès a la perfecció amb ella, són com un pack.

Van debutar el 1984 amb l’àlbum Diamond life i van arrasar. La fusió de pop, jazz i R&B, amb un cert toc africà, els van fer inconfusibles. La cançó que obre l’àlbum és Smooth operator que va ser el seu primer gran èxit en single i amb el temps una de les cançons més populars de la banda.

Smooth operator és una expressió que designa una persona que és molt hàbil jugant amb dones o fent negocis, alguns en dirien “un artista”, evidentment no en sentit pejoratiu.

La versió que aquí veiem correspon a un enregistrament en directe que es va fer l’any 2011 en una actuació de la banda a Boston. En tractar-se d’un directe, permet veure la introducció que el grup va fer a la cançó reflectint l’atmosfera que se suposa que envolta a aquest personatge sense messes escrúpols. El saxo d’Stuart Matthewman, el membre més carismàtic de la banda després de Sade, ajuda a crear aquest ambient.

La lletra diu:

 

“Diamond life, lover boy
He move in space with minimum waste and maximum joy
City lights and business nights
When you require streetcar desire for higher heights

No place for beginners or sensitive hearts
When sentiment is left to chance
No place to be ending but somewhere to start

No need to ask
He’s a smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator

Coast to coast, LA to Chicago, western male
Across the north and south, to Key Largo, love for sale

Face to face, each classic case
We shadow box and double cross
Yet need the chase

A license to love, insurance to hold
Melts all your memories and change into gold
His eyes are like angels but his heart is coldNo need to ask
He’s a smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operatorCoast to coast, LA to Chicago, western male
Across the north and south, to Key Largo, love for saleSmooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator”.

 

Vida de diamant, gigoló, sap bellugar-se amb mínima cintura i màxim plaer.  En les llums de la ciutat i les nits de negocis demanes el tramvia del desig per anar a buscar cims més alts.

No hi ha lloc per principiants o cors sensibles. Quan el sentiment es deixa a l’atzar no hi ha lloc per acabar sinó per començar.

No cal ni preguntar, és un tipus hàbil, un tipus hàbil…

De costa a costa, des de Los Angeles a Chicago, mascle de l’oest, a través del nord i del sud fins a Key Largo, amor en venda…

Cara a cara, sempre és així, en la penombra i una nova traïció, sempre necessites caçar. 

Una llicència per estimar i una assegurança fonen tots els teus records i tot ho converteixes en or. Té ulls d’àngel però el cor és fred.  

No cal ni preguntar, és un tipus hàbil, un tipus hàbil…

De costa a costa, des de Los Angeles a Chicago, mascle de l’oest, a través del nord i del sud fins a Key Largo, amor en venda…

Un tipus hàbil, un tipus hàbil, un tipus hàbil…“.

 

Sade fa una dècada que no han publicat ningun disc nou, però ara es parla d’un per als pròxims mesos. Tenint en compte quin és el seu currículum, segur que editin el que editin, serà de qualitat.

El seu web és https://www.sade.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: