SADE. THE SWEETEST TABOO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Quan tenia quatre anys, els pares de Helen Folasade Adu es van divorciar. La mare era britànica i el pare nigerià. Així que Helen va haver de passar moltes estones a la britànica Essex on vivia, escoltant música per espantar els fantasmes familiars. I el que escoltava eren cançons d’artistes com Nina Simone, Peggy Lee o Astrud Gilberto. En aquells anys, la jove Helen no sabia que aquestes cantants eren la llavor del que ella mateixa seria temps després quan va ser coneguda com Sade.

Però abans de que això passés, la noia havia decidit estudiar moda i disseny a la prestigiosa Central Saint Martins. Va vendre roba a una tenda de Candem Town i de tant en tant feia de model fins que un dia uns amics d’estudis que estaven formant una banda li van demanar, sabent que se li donava bé cantar, que els fes de vocalista provisional mentre buscaven una definitiva. Després de dues gires locals van veure que no els calia buscar ninguna vocalista, ja en tenien una i com una casa de pagès. I a sobre se li donava bé compondre.

I és així com va néixer el grup Sade (abans dit Pride). Van agafar una part del nom de Helen Folasade per posar-la a ella en el centre de la banda i rebatejar-se com Sade (pronunciat shade, és nigerià).

La veu xiuxiuejant, fosca i vellutada de Helen (des d’aleshores també Sade Adu) va fer fortuna i no va passar molt temps perquè algunes discogràfiques li oferissin signar per cantar en solitari. Però ella es va negar, no volia cantar sense la resta del grup i no s’han separat mai, tot un exemple de fidelitat musical, i és que Stuart Matthewman al saxo i la guitarra, Andrew Hale als teclats i Paul Spercer al baix, sempre s’han entès a la perfecció amb ella, són com un pack.

Van debutar el 1984 amb l’àlbum Diamond life i van arrasar. La fusió de pop, jazz i R&B, amb un cert toc africà, els van fer inconfusibles.

L’any següent van treure un nou disc, Promise, que igualment contenia un munt de cançons que van ser èxit. Ens fixem en una d’elles, The Sweetest Taboo que va ser el primer single extret de l’àlbum que va ser número 1 a la llista Billboard Adult Contemporary.

Sade Adu canta:

 

“If I tell you
If I tell you now
Will you keep on
Will you keep on loving me
If I tell you
If I tell you how I feel
Will you keep bringing out the best in me?
You give me, you give me the sweetest taboo
You give me, you’re giving me the sweetest taboo
Too good for me

There’s a quiet storm
And it never felt like this before
There’s a quiet storm
That is you
There’s a quiet storm
And it never felt this hot before
Giving me something that’s taboo
-Sometimes I think you’re just too good for me-

You give me the sweetest taboo
That’s why I’m in love with you
You give me the sweetest taboo
Sometimes I think you’re just too good for me

I’d do anything for you
I’d stand out in the rain
Anything you want me to do
Don’t let it slip away

There’s a quiet storm
And it never felt like this before
There’s a quiet storm
I think it’s you
There’s a quiet storm
And I never felt this hot before
Giving me something that’s taboo

You give me the sweetest taboo
That’s why I’m in love with you
You give me, you’re giving me the sweetest taboo
Too good for me

You’ve got the biggest heart
Sometimes I think you’re just too good for me
Every day is Christmas
And every night is New Year’s Eve

Will you keep on loving me?
Will you keep on, will you keep on
Bringing out the best in me?”

 

“Si t’ho dic, si t’ho dic ara… seguiràs… seguiràs estimant-me? Si et dic, si et dic com em sento… seguiràs traient el millor de mi? Em dones… em dones el tabu més dolç. Em dones, m’estàs donant el tabu més dolç. Es massa bo per mi.

Hi ha una tempesta silenciosa que mai m’havia fet sentir així abans. Hi ha una tempesta silenciosa, que ets tu. Hi ha una tempesta silenciosa que mai m’havia fet sentir aquest foc abans donant-me una cosa que és tabú. A vegades penso que ets massa bo per mi.

Em dones el tabú més dolç, per això estic enamorada de tu. Em dones el tabú més dolç. A vegades penso que ets massa bo per mi.

Faria qualsevol cosa per tu, m’hi estaria sota la pluja, qualsevol cosa que volguessis que fes. No deixis que això s’escapi.

Hi ha una tempesta silenciosa que mai m’havia fet sentir així abans. Hi ha una tempesta silenciosa, crec que ets tu. Hi ha una tempesta silenciosa que mai m’havia fet sentir aquest foc abans donant-me una cosa que és tabú.

Em dones el tabú més dolç, per això estic enamorada de tu. Em dones el tabú més dolç. Massa bo per mi.

Tens un gran cor i a vegades penso que ets massa bo per mi. Cada dia és Nadal i cada nit és la nit de cap d’any.

Em seguiràs estimant? Seguiràs… seguiràs… traient el millor de mi?…”

 

Sade fa una dècada que no ha publicat ningun disc nou, però ara anuncien un pels pròxims mesos. Tenint en compte quin és el seu currículum, segur que editin el que editin, serà de qualitat.

El seu web és https://www.sade.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: