SAINT SAENS. EL CIGNE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Charles Camille Saint-Saëns

 

El francès Charles Camille Saint-Saëns (1835 – 1921) va ser un home amb moltes facetes. Per les que va ser històricament reconegut van ser les musicals: compositor, director d’orquestra, organista i pianista.

Va ser un virtuós del teclat, tant piano com orgue. Però l’aspecte polifacètic al que ens referíem es degut a que a part de la seva destresa musical, també va escriure i va ser caricaturista. I també es va dedicar a l’ensenyament.

Però la cosa no acaba aquí perquè, a més, va estudiar geologia, arqueologia, botànica i entomologia. A més va ser un bon matemàtic.

I això encara no és tot: va ser membre de la Societat Astronòmica de França, utilitzava sovint el seu telescopi i organitzava els concerts de manera que havien de coincidir amb alguns esdeveniments astronòmics, com per exemple, un eclipsi.

I després de tot això, per no avorrir-se, va escriure una obra filosòfica, un llibre de poesia i una comèdia.

Com es veu, un home tan multidisciplinar, en lloc de viure entre final del segle XIX i començament del XX, se l’hagués pogut situar fàcilment en ple període renaixentista.

La seva vida privada no va ser tan brillant. Es va casar amb una noia vint-i-un anys més jove que ell que li va donar dos fills. Els dos van morir i Saint-Saëns va culpar de les seves morts a la seva jove esposa. Encara que no es van separar oficialment, mai no van tornar a viure junts.

L’any 1886 Saint-Saëns va compondre El carnaval dels animals mentre estava estiuejant a Àustria. Va planejar l’obra com una espècie de broma per un dia de carnaval i hi surten lleons, gallines, tortugues, cangurs… amb tocs de bon humor.

Però va témer que l’obra fos considerada massa frívola i això pogués perjudicar la seva reputació, així que va prohibir que El carnaval dels animals fos representada mentre ell estigués viu, amb una excepció: la peça El cigne, perquè és una de les parts més serioses de l’obra on la música recrea els moviments d’aquesta au que ferida finalment mor.

La peça no s’interpreta en un format tancat, de manera que el que aquí oferim en el vídeo adjunt es interpretat per violoncel i piano.

I per tocar el violoncel és molt adequat un virtuós com Gautier Capuçon. Va començar ben aviat a estudiar aquest instrument. Només tenia quatre anys quan va ingressar a l’Escola Nacional de Música de Chambéry, la seva ciutat natal, on es va graduar amb el primer premi quan va fer els catorze anys i, de pas, es va emportar també el primer premi de piano (que tenia com segon instrument) un any després. Posteriorment va obtenir un altre primer premi al Conservatori Superior de Paris. Estava clar que havia nascut per la música.

I en quant al piano, es interpretat per les germanes franceses Katia i Marielle Labèque. Formen un dels duets contemporanis de piano més prestigiosos. El seu pare era metge i amant de la música i havia format part del cor de l’Òpera de Bordeus. I la mare de Katia i Marielle tocava el piano; de fet, va ser la primera professora de les germanes. Les Labèque amb el temps van assistir al Conservatori de Paris on van obtenir conjuntament un primer premi.

 

Camille Saint-Saëns, excel·lent compositor i home polifacètic.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Gautier Cupuçon ha excel·lit amb el violoncel però també és pianista. Li encanta posar-se davant del piano per tocar jazz doncs els seus gustos van més enllà de la música clàssica.

El seu web és: http://www.gautiercapucon.com/

De Baiona són Katia i Marielle Labèque. Es dediquen al repertori per quatre mans i dos pianos. Van gravar el seu primer àlbum Les Visions de l’Amen d’Olivier Messiaen sota la direcció artística del propi compositor, sent un bon debut per les germanes. Després, a més d’enregistrar discs, han participat en molts festivals musicals en els que interpreten obres de Luciano Berio, Pierre Boulez, Philippe Boesmans Gyorgy Ligeti o el citat Olivier Messiaen.

El seu web és https://www.labeque.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: