SALA PARÉS. PAPER, UN ART MENOR?

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Manolo Hugué. La finestra oberta. 1925.

Joan Commeleran. Figura femenina. 1932.

Manuel Humbert. Bodega.

Emili Grau Sala. Jardín interior. 1953.

Ricard Opisso. Parella.

Lluís Rigalt. Interior d’església.

 

Paper, un art menor?

Aquesta és la pregunta que ens planteja la Sala Parés en l’exposició que allí s’està celebrant.

La realitat és que, en general, sí se’l considera un art menor, però caldria replantejar-ho.

Cézanne concebia l’aquarel·la com la tècnica amb la que comença un pintor i amb la que continua tota la seva vida.

La pròpia història d’aquest art revela que els artistes que han anat marcant etapes són els mateixos que ho han fet en la història de la pintura mundial com Matisse, Kandinsky…

No obstant, la pintura a l’aigua no sempre ha tingut el suficient prestigi: a Anglaterra, els aquarel·listes es van veure obligats a fundar la Royal Watercolour Society al segle XIX perquè no se’ls permetia exposar perquè aquest art estava considerat com “menor”.

Per ser justos, s’ha de dir que no hi ha un art major i un altre menor, sinó que hi ha artistes majors i menors: quan Dalí pintava una aquarel·la, era Dalí. També es pot dir el mateix sobre Picasso, Miró, o Juan Gris. I es per això que cal posar en valor aquesta tècnica perquè encara les obres sobre paper estan infravalorades.

Per exemple, hi ha al nostre país veí, França, alguna enciclopèdia de l’aquarel·la que no cita ningun artista d’aquí quan segur que ja els hauria agradat tenir un Fortuny, un Josep Tapiró o un Ceferí Olivé.

Però ja sabem que l’art i el màrqueting no segueixen camins paral·lels i això fa que alguns visquin molt bé sense ser els millors; tot i això, en general, l’aquarel·la té una cotització inferior, encara que ha anat guanyant espai en el món de l’art per mèrits propis.

I és per aquest motiu que la Sala Parés ens interpel·la sobre l’assumpte, plantejant-nos com exemples noms de la categoria de Manolo Hugué, Adrià Gual Queralt, Joan Commeleran, Josep Maria Marquès, Manuel Humbert, Emili Grau Sala, Josep Amat, Carles Nadal, Albert Ràfols-Casamada, Ricard Opisso, Francesc Gimeno, Lluís Marsans o Isidre Nonell, entre d’altres.

Paper, un art menor… i vosaltres, què en penseu?

Fins al 25 de maig.

El web de la galeria és https://salapares.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: