SALVATOR MUNDI, DE LEONARDO DA VINCI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Salvator Mundi, de Leonardo da Vinci.

Primer pla de Jesús.

Detall de la mà dreta beneint i els cabells i la roba.

L’esfera celeste a la mà esquerra.

 

Un dels artistes que millor va encarnar les virtuts dels homes renaixentistes va ser Leonardo da Vinci. Certament era molt polifacètic: artista, anatomista, escriptor, científic, arquitecte, botànic, enginyer, filòsof, escultor, músic, urbanista, inventor i poeta.

Avui ens tornem a referir a ell per una obra que fa pocs anys se li va atribuir: Salvator Mundi.

Es una de les poc més de vint peces que es conserven de l’artista italià i l’única que es troba en mans privades.

L’obra és una representació de Jesús com salvador del món i està datada cap a l’any 1500.

Mostra a Crist vestit com un home renaixentista donant la benedicció amb la mà dreta aixecada amb els dits creuats mentre sosté una esfera de vidre, l’esfera celeste, a l’altra mà, cosa que assenyala el seu doble paper com mestre del cosmos i salvador del món.

Amb el pas del temps i els canvis de propietaris, l’autoria de l’obra va caure en el desconeixement. Sí se sap que va ser registrada per primera vegada a la col.lecció del rei Carles I d’Anglaterra (1600-1649) i es pensa que va romandre exposada al palau de la seva esposa Enriqueta Maria de França a la localitat anglesa de Greenwich.

Es torna a tenir-ne notícies als anys cinquanta del segle passat quan va ser venuda en una subhasta per quaranta cinc lliures (poc més de 50 euros) perquè el propietari es pensava que estava venent una còpia feta  per un estudiant.

Al 2005 va ser tornada a ser posada a la venda, ara en una subhasta regional als Estats Units  on va ser redescoberta i després de ser estudiada i analitzada durant sis anys per la National Gallery, es va confirmar la seva autenticitat.

Fa un any va tornar a ser subhastada, aquesta vegada a la sala Christie’s de Nova York, i es va vendre per quatre-cents milions de dòlars (més cinquanta addicionals per la sala en concepte d’honoraris), essent el record de preu de venda més alt pagat fins ara.

D’aquí que la figura més icònica de la història (Crist) pintada per l’artista més important de tots els temps (Leonardo de Vinci) no sigui visible al públic en trobar-se en mans privades (i desconegudes perquè no es va donar la identitat del comprador).

 

Una de les grans figures del Renaixement i de la història de l’art: Leonardo da Vinci.

500 anys després, el seu treball continua sent influent en l’art mundial.

Podeu llegir la seva biografia clicant aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: