SANDRA BALSELLS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Nens i destrucció al Balcans.

La desintegració dels Balcans.

Llarg recorregut als Balcans.

Desitjos als Balcans.

Lampedusa, la primera frontera.

Lampedusa, la primera frontera.

Processó a Sicília.

Processó a Sicília.

 

La barcelonina Sandra Balsells es va llicenciar en periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i poc després es va traslladar a Londres per iniciar-se professionalment en l’àmbit del fotoperiodisme. Allí va fer un postgrau en aquesta especialitat i va començar la seva trajectòria com freelance.

El 1991, coincidint amb el procés de desintegració de l’antiga Iugoslàvia, va cobrir l’esclat de la guerra a Croàcia com col.laboradora freelance del diari britànic The Times. Des d’aleshores i fins a final de l’any 2000, gran part de la seva trajectòria fotogràfica es va centrar en la zona dels Balcans on va documentar no solament la guerra a Croàcia sinó també a Bòsnia-Herzegovina, Sèrbia i Kosovo, col.laborant amb diversos mitjans de comunicació tant nacionals com estrangers.

A més, ha realitzat nombrosos reportatges a Israel, Palestina, Mèxic, Romania, Canadà, Cuba, Moçambic, Haití i Sicília.

Els seus treballs els escolleix partint de que la temàtica l’ha d’interessar i ha de ser actual, la història a documentar l’ha d’atrapar.

Considera que la funció primordial del periodisme és denunciar les injustícies que ens envolten i que moltes vegades volen ser amagades, silenciades o invisibilitzades. Doncs el que ha de fer sovint el periodisme és mostrar aquestes històries que no surten a la llum o que no són assimilades per l’opinió pública, encara que provoquin una llàgrima: es té la obligació de recollir-ho i denunciar-ho.

Dels treballs que ha fet, destaca per la durada en el temps, la implicació que va significar i la duresa el tema, el conflicte a l’antiga Ioguslàvia durant tota la dècada dels noranta, des que es desintegra el país l’any 1991 fins a la caiguda de Milosevic.

Ha tractat altres temes menys punyents com un reportatge de llarg recorregut viatjant a l’illa de Sicília en vàries ocasions amb l’objectiu de documentar la societat siciliana a través de les processons de Setmana Santa, els costums i les seves diverses maneres de viure la Pasqua. Un interès que se centra en les conductes generades al voltant del ritual religiós. Un fenomen que, segons l’autora, conserva tot el seu valor primigeni, l’autenticitat original i una expressió antropològica que el fan particularment atractiu.

A més, Balsells es coautora del llibre Montreal Metropole vue par 30 grands reporters (Aux Yeux du Monde, 2000) i en l’àmbit televisiu és coautora dels documentals Dying for the Truth (Channel 4, 1994) i Retrats de l’ànima (TVC, 2004).

Ha participat en més de mig centenar d’exposicions individuals i col.lectives i la seva obra figura en diverses col.leccions públiques i privades.

El 2006 va obtenir el premi Ortega i Gasset a la millor tasca informativa per la seva feina sobre la guerra i la postguerra a l’ex Iugoslàvia.

El 2007 va participar en el projecte L’arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna organitzat per el MACBA.

Aquests últims anys, a part dels seus viatges, ha comissariat diversos projectes fotogràfics i es dedica a la docència doncs és professora a la Blanquerna.

La fotoreportera barcelonina Sandra Balsells. Aquests ulls han vist mort i destrucció; en alguns reportatges s’ha jugat la vida per fer la feina.

El seu web es http://www.sandrabalsells.com/default.htm

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: