SANDRO BOTTICELLI. FORTALESA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La Fortalesa, de Sandro Botticelli.

Detall del ceptre de comandament.

Detall de la luxosa decoració del tron.

Primer pla de Fortalesa.

 

El florentí Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi conegut com Sandro Botticelli, va ser un dels grans pintors del primer Renaixement, el del 1400.

De Botticelli hem parlat diverses vegades en aquest bloc donada la importància de l’artista. Avui ens fixem en una obra titulada Fortalesa que va realitzar el 1470, quan l’artista tenia vint-i-cinc anys.

El florentí representa aquesta virtut com una dona jove que porta una armadura sobre un elegant vestit i sosté un ceptre de comandament.

Tot i els atributs militars, aquesta Virtut al.ludeix a la força i l’esperança a la recerca del bé. Es una de les quatre virtuts cardinals.

El panell és l’únic que va realitzar Botticelli d’un cicle de pintures dedicades a les Virtuts. El destinatari havia de ser el Tribunal dels Mercaders de la Piazza della Signoria de Florència.

L’encàrrec per Botticelli va ser de Tommaso Soderini, un dels magistrats del tribunal designat per supervisar l’execució de l’obra, gràcies als contactes que el jove Sandro tenia amb els Medici i, per descomptat, del propi magistrat. Degut a que en principi no havia de ser Botticelli qui fes el cicle, es va haver de limitar solament a aquesta Virtut.

L’obra presenta diverses diferències sobre la resta de virtuts que estaven pintades sobre fusta de xiprer mentre que aquesta ho està sobre fusta d’àlber, molt més utilitzada per pintar panells a la Toscana. També destaca pel tron de marbre sobre el que està asseguda, ricament decorat.

En quant a la noia, Botticelli la representa amb un cos llarg i sinuós i amb la cara que denota una expressió de melancolia, lànguida, un element característic de les figures femenines de l’artista florentí.

Resulta innovadora la iconografia d’aquesta virtut perquè estan absents elements tradicionals com el casc, l’escut i l’espasa. La representa amb cuirassa de diamants, al.lusió a la seva solidesa, i porta una diadema adornada amb perles que significa puresa.

L’obra mostra un artista ja madur -tot i l’edat- i que sap impregnar a l’obra un sentit espacial i una presència escènica nous.

La Fortalesa pertany a la col.lecció de la Galeria dels Uffizi de Florència.

 

Botticelli, un dels grans pintors del Quattrocento.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: