SANTIAGO LORENZO. LOS ASQUEROSOS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Quan Manuel està sortint del portal de casa seva, es atacat de manera injustificada per un antidisturbis. El noi es defensa com pot i acaba ferint el policia amb un tornavís. Com que s’imagina un futur molt negre per aquesta agressió involuntària, fuig i s’amaga en una casa d’un poble abandonat de l’estepa espanyola.

Allí sobreviurà a base de plantes crues, aigua de la font i dels queviures que li porta el seu oncle. Passa el temps conreant la terra  i llegint uns llibres que ha trobat a la casa.

Santiago Lorenzo és l’autor de Los asquerosos, una novel.la que toca un tema que no és nou en aquest escriptor, el de l’individu com un nàufrag en el que el món no para de posar-li paranys de sociabilitat i adaptació que, realment, ni necessita ni vol. I ho fa amb un punt d’humor i amb personatges amb els que és fàcil tenir empatia.

Cal aclarir que no son personatges que es vulguin buscar a sí mateixos sinó que per una sèrie de circumstàncies alienes, acaben trobant-se.

I el més curiós en aquest cas és que el protagonista acaba provocant-nos enveja, ens entren ganes de viure com viu ell, alliberat de tots els tòpics i obligacions socials, llançat a una aventura plaent i gairebé mística. El que va començar sent només amor per la pobresa va acabar convertint-se en una autèntica luxúria.

L’obra està plena de ràbia justiciera. L’arribada al poble d’uns nous rics de la ciutat és l’excusa perquè Lorenzo s’arranqui amb una col.lecció de genials diatribes contra aquesta patuleia que bateja com “la mochufa” i qualifica de “munt de micos adobats en la imbecil.litat”. Es una manera d’afirmar quan fastigosa (d’aquí el títol del llibre) pot arribar a ser la societat actual incloent la política.

El narrador de la història és l’oncle i ho fa, atenció, sense diàlegs. El resultat és una mena de versió de Robinson Crusoe ambientada en una Espanya buida i és una redefinició del concepte d’austeritat.

Una bona crítica social que barreja tendresa i mala llet amb molt d’equilibri.

Aquest vídeo ens dóna més informació no solament del llibre sinó de la biografia de Santiago Lorenzo que, com veurem, no sols s’ha dedicat a escriure:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: