SANTO VARNI. TOMBA PARADIS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Tomba Paradis, per Santo Varni.

Vista posterior.

Primer pla.

Detall del treball del cabell i de la roba.

Vista lateral de l’escultura.

 

En aquest blog ens hem fet ressò de la qualitat que tenen les escultures funeràries, és gairebé tot un corrent artístic que han tocat diversos escultors, alguns molt coneguts i d’altres no tant, però tant els uns com els altres ens han deixat autèntiques obres mestres.

Avui presentem un dels no molt coneguts, el genovès Santo Varni (1807 – 1885).

La major part de la producció que va fer es troba a la seva terra, la Ligúria.

Va començar a aprendre l’ofici a l’Accademia Ligustica di Belle Arti on va ser alumne de l’escultor neoclàssic Giuseppe Gaggini.

Després es traslladaria a Florència on seria deixeble de Lorenzo Bartolini, un dels més importants escultors italians d’aquella època i de qui ja hem parlat a La Bellesa.

Amb el temps i una vegada que Varni ja s’havia fet un nom, va tornar a l’Accademia Lingustica de Gènova, però aquesta vegada no com alumne sinó com professor. Era el 1838 i tenia trenta-un anys.

El que allí havia sigut el seu professor, Giuseppe Gaggini, va marxar a Torí i Varni va ocupar el seu lloc i a l’Accademia s’hi va estar fins la seva mort, lògicament, compaginant l’ensenyament amb la producció artística.

Va ser l’autor d’una important col.lecció de dibuixos i treballs sobre artistes de la regió però és més conegut per les més de quaranta obres que va fer al Cementiri de Staglieno a Gènova. Aquests treballs inclouen la tomba de Bracelli Spinola (1864), la d’Andrea Tagliacane (1870) o la d’Asarta (1879).

La que nosaltres hem pres com a exemple del que feia, és la Tomba Paradis que va fer l’any 1865.

Es tracta d’una obra de marcada influència neoclàssica que té una curiosa particularitat: la dona representada a l’escultura està acompanyada per la seva mascota, donat que la difunta tenia un animal de companyia.

La superfície està molt ben treballada i destaca la feina feta per Varni de la roba i dels cabells.

Sens dubte és un bon exemple de l’escultura que practicava l’artista genovès.

L’artista i acadèmic genovès Santo Varni.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: