SARAH BERNHARDT, D’ALPHONS MUCHA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

El txec Alphons Mucha va ser artista gràfic i pintor. Se’l coneix com un dels grans noms de l’Art Nouveau (Art Nouveau és com es coneixia a França en que aquí anomenem Modernisme).

El més curiós és que Mucha destacava de jovenet com cantant i va ser precisament per aquest motiu que es va traslladar a Brno per continuar estudiant. Però també se sentia atret pel dibuix i amb el temps va fer de pintor decoratiu per teatres.

Mucha va continuar estudis de pintura a París on va treballar com il.lustrador per revistes i publicitat.

La fama li va arribar quan va fer un cartell litogràfic per la famosa actriu Sarah Bernhardt (aquesta parisenca estava considerada com la més gran actriu del segle XIX i alguns diuen que de tota la història -era coneguda com la divina Sarah-).  El cartell, que va causar una molt gran impressió, anunciava l’obra Gismonda. Sarah Bernhardt va oferir immediatament a Mucha un contracte d’exclusivitat per sis anys. Aquesta col.laboració professional es va produir a cavall dels segles XIX i XX i va contribuir per aquella època a projectar la carrera de l’actriu molt més enllà de França.

Es aquest tipus de feina el que defineix bastant a Mucha. Però no només es va limitar a fer pòsters, pintures, o anuncis, també va dissenyar joieria, empaperats, catifes i decorats per teatre, una autèntica multitud de feines que el van convertir en un dels reis de l’Art Nouveau.

Dins de la diversitat de camps que va conrear, cal destacar la seva aportació a la pintura en la que sovint apareixien figures femenines, atractives, en posats entre innocents i metafísics. Aquestes dones joves i boniques a vegades portaven robes vagament neoclàssiques i apareixien envoltades de flors sovint formant rams rere els seus caps.

S’inspirava en elements reals i de la natura per crear aquests personatges que semblaven deesses o fades. Algunes de les seves obres les va fer per calendaris però es van aplicar també en diferents peces gràfiques, com capses, menús, panells… A Catalunya tenim com a exemple les capses de les xocolates Amatller que son un doble plaer: gustatiu i visual amb les imatges que Mucha hi va deixar.

La pintura que veiem és un bon exemple de tot el que s’ha dit: és la imatge de Sarah Bernhardt publicada al 1904 (Mucha l’havia pintada l’any abans) quan va interpretar l’obra d’Edmond Rostand “La Princesse Fontaine”.

El poster va ser creat com anunci per les galetes Lefevre-Utile (també com els Amatller, productes molt dolços).

En la part inferior dreta del dibuix es poden veure unes paraules escrites a mà. Es la lletra (i la signatura) de Sarah Bernhardt lloant els productes d’aquesta empresa de galetes.

En aquest video podem veure més obres d’aquest geni de l’Art Nouveau:

 

 

Aquest és un dels dibuixos que Alfons Mucha va fer per les Xocolates Amatller.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: