SAUL LEITER A FOTO COLECTANIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Taxi.

Nen.

Paraigües vermell.

Jean amb una tassa.

 V.B.

Entre les mans.

Contrast.

A la parada de diaris.

La finestra.

 

Saul Leiter (1923 – 2013) està considerat com un precursor de la fotografia en color i ara a l’espai Foto Colectania tenim l’oportunitat de contemplar part de la seva obra.

Va combinar la fotografia i la pintura tota la seva vida, i va continuar pintant diàriament fins a la seva mort. Però la càmera es va convertir en el mitjà a través del qual va aconseguir capturar i interpretar la vida de la ciutat de Nova York en composicions de diverses capes, així com en escenes íntimes, com ningú ho havia fet abans.

Saul Leiter va néixer a Pittsburgh, Pennsylvania, i es va traslladar a Nova York quan tenia vint-i-tres anys amb la intenció de ser pintor. Però la seva mare li havia donat una càmera quan era un adolescent, i més tard es va adonar que la fotografia podria ser part del seu llenguatge pictòric.

La pràctica de pintura i fotografia en tàndem al llarg de la seva carrera es pot seguir a través de les seves imatges en blanc negre i en color. La dinàmica entre aquests dos mitjans va tenir un impacte en la seva mirada artística, creant un nou ritme visual. El seu llenguatge fotogràfic típic és el de l’abstracció.

Les primeres fotografies en blanc i negre de Leiter capturen l’enèrgica vida de carrer de la ciutat de Nova York a la fi dels anys 40 i durant els anys 50, que reflecteix les seves pròpies experiències i les seves perspectives personals sobre els llocs i les persones que ha va conèixer. S’inclouen en aquesta exposició 130 fotografies a color i en blanc i negre, al voltant de 30 fotografies de carrers, juntament amb un nombre similar de nus i retrats íntims.

No obstant, a part de la seva carrera d’èxit en els anys 60 i 70 en el món de la moda, la seva feina era pràcticament desconeguda fins a fa ben pocs anys. I és que el desdeny de Leiter per l’autopromoció va ser un dels factors que van contribuir a que fos pràcticament oblidat. A l’exposició es reprodueixen algunes que de les seves frases que son prou explícites sobre el seus caràcter com per exemple “en alguna part secreta de mi habita un desig d’evitar l’èxit” o “Hi ha un enorme avantatge en no ser important”.

Podem veure la mostra fins al 21 d’octubre a Foto Colectania al Passeig Picasso 14.

 

El fotògraf i pintor Saul Leiter.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: