SCHUMANN. FANTASIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


L’alemany Robert Schumann va ser un dels més importants compositors de l’època romàntica. També va ser crític musical.

Ja de ben petit va manifestar la seva capacitat per la música, així que el seu pare li va buscar un professor de piano. Als set anys el petit Robert ja havia compost les seves primeres peces.

Tot i la seva joventut, no sols es dedicava a compondre sinó que també redactava assaigs i poemes. La seva capacitat intel.lectual i la seva sensibilitat no eren comuns. Així que sent un adolescent el veiem identificar-se tant amb la música com amb la literatura. En aquestes circumstàncies no es d’estranyar (per un noi com ell) que amb només catorze anys escrivís un assaig sobre l’estètica de la música.

Si no va arribar a ser pianista va ser a causa d’una greu lesió que va sofrir a la seva mà dreta, així que es va veure obligat a centrar-se en la composició.

Quan va arribar als vint-i-cinc anys va començar una relació amorosa amb Clara Wieck, la filla del seu professor. Clara havia sigut una nena prodigi perquè amb nou anys menys que ell (tenia només setze) ja tenia fama internacional com pianista. El pare de Clara es va oposar al matrimoni per la joventut de la seva filla i perquè considerava que la unió estroncaria la brillant carrera d’ella. No obstant, els dos enamorats van mantenir una relació clandestina i va ser durant aquest temps, el 1838, que Schumann va compondre Escenes de nens. Una de les tretze peces que formen part de l’obra, concretament la setena, es titula Träumerei (fantasia).

Es una peça que destil.la melancolia, potser com conseqüència de l’estat d’ànim de Schumann en veure que no es podia casar amb la seva estimada. El cert és que escoltant aquesta Träumerei sembla com si el temps s’aturés.

Qui la interpreta és l’anglesa Moura Lympany, una de les més grans pianistes del segle XX qui va tenir per professora a Mathilde Verne que havia sigut deixeble precisament de Clara Wieck.

Finalment una dada familiar: Robert Schumann i Clara Wieck es van acabar casant dos anys després que Schumann compongués la peça que escoltem al vídeo.

 

Robert Schumann, un dels més grans compositors romàntics. També va ser un afamat crític musical.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Moura Lympany (1916-2005) va ser una de les millors pianistes del segle XX. Al 1992 va ser nomenada Dame de l’Ordre de l’Imperi Britànic. També va rebre honors dels governs belga, francès i portuguès.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: