SEBASTIÀ ALZAMORA. RÀBIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Un home de mitjana edat viu amb la seva gossa, anomenada Taylor, a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia, la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d’una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d’un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis. Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta: un entorn impersonal, degradat per la corrupció i el descontrol, on, no obstant, el sorprendran fulguracions de bellesa i d’autèntica amistat.

Ràbia és l’última novel·la de l’escriptor Sebastià Alzamora, la desena de la seva carrera literària i ens arriba dos anys després de Reis del món, una de les millors que havia publicat fins aleshores.

En el relat aquí comentat, Alzamora parteix d’una experiència pròpia perquè tenia un gos que va morir per empassar-se un verí que no estava clar si estava destinat a ell o a un altre animal. El fet va provocar que l’escriptor es fes diverses preguntes, però sobre totes, una: per què una persona pot fer això? cosa que li va fer pensar en la idea de la ràbia, en general.

Alzamora considera que la ràbia és una emoció que està massa estesa als nostres dies, la podem trobar en ambients que s’hi presten, una agressivitat que no sorgeix perquè sí, sinó que ve alimentada per una sèrie d’elements  socials, polítics, institucionals i mediàtics. A més, la pandèmia l’ha fet més palesa.

En la seva opinió, el segle que ens toca viure és especialment rabiós i la novel·la se’n fa càrrec a través de la història d’un home i la seva gossa, una narració que transcorre en un lloc turístic anomenat Bellavista, localitat no llunyana de l’aeroport, on hi recala el turisme de borratxera i el de més baix pressupost. Es diria que podria ser un lloc de Mallorca però també podria ser Lloret de Mar, Benidorm o algun indret de la costa italiana o grega.

Tot i que el detonant de l’obra és, com dèiem, la pròpia experiència de l’escriptor i per això centra el relat en la relació entre un home i la seva gossa, en realitat el llibre va més enllà i es tracta d’un retrat social i una reflexió sobre un estat, la citada ràbia, observada des de diversos angles. Es una violència latent que aflora de manera aleatòria, gratuïta i incontrolable en molts moments de la novel·la i que amenaça d’esclatar tant a nivell individual com col·lectiu.

L’obra ofereix bones recreacions com la del bar d’en Miró i la Vera, un local on els habituals són persones que viuen al marge, com, per exemple, un exconvicte. Les converses d’en Miro, la Vera, la Bue, la Bali, en Paco, i en Caminada en aquest petit cau d’outsiders són sucoses.

No es tracta d’una novel·la de molta acció sinó més aviat d’una obra de narració i reflexió. I és sobre tot una exploració de la maldat i la violència que cada vegada s’estén més en la societat contemporània. Una obra emotiva i punyent.

 

Sebastià Alzamora és de la localitat mallorquina de Llucmajor i és una de les veus més sòlides de la literatura catalana actual.

La seva obra ha estat distingida amb reconeixements com el Premi Josep Pla, Premi Ciutat de Palma, Premi Sant Jordi i Premi de la Crítica Serra d’Or.

Alzamora és un escriptor d’èxit més enllà de les nostres fronteres perquè ha estat traduït al francès, l’italià, el castellà, l’anglès, el portuguès, el polonès i el danès.

Alterna la seva activitat creativa amb col·laboracions en diversos mitjans.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: