SERGIO DEL MOLINO. LA PIEL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

L’última novel·la de l’escriptor Sergio del Molino es titula La piel, i en ella reflexiona sobre la configuració de la identitat de personatges com Stalin, John Updike, Cindy Lauper, Vladimir Nabokov o el narco Escobar que van patir psoriasi (una malaltia cutània) i d’alguna manera les seves decisions es van veure afectades per la malaltia. Per exemple, Stalin que se n’avergonyia, va semblar voler venjar-se de la malaltia a costa de la humanitat -o d’una part d’ella-.

L’escriptor madrileny està acostumat a crear debat: el seu assaig del 2016 La España vacía va fer que molta gent tornés la mirada al món rural. I és que com diu ell, els debats són imprevisibles. La piel n’és també el cas encara que a un altre nivell, partint d’una narració que parla de la psoriasi que ell mateix pateix, per definir un territori en el que l’estructura de conte oral, l’assaig, allò que és autobiogràfic o novel·lesc i els personatges històrics i literaris -d’Stalin a John Updike, de Nabokov a Cindy Lauper- delimiten una trama sobre la monstruositat física, social i moral, però amb altres moltes línies de fuga, com per exemple, la bellesa, el dolor i fins i tot la institució hospitalària.

Segio del Molino ha dit que “aquesta és la virtut i la potència de la pell i per això li he dedicat un llibre. Es una cosa a la que no donem importància perquè pensem que preocupar-nos d’ella és propi de persones superficials i que no mereix un discurs intel·lectual sinó solament cosmètic. Però la pell comporta significats culturals amb veritables càrregues de profunditat que parlen de la identitat de l’ésser humà”.

A del Molino li agrada partir d’una experiència molt individual, molt íntima, perquè resulta poderós literàriament, i fer una teoria general en la tothom pugui entrar. Per la psoriasi que pateix ha pensat molt en la pell, i fruit d’aquests pensaments i mirada forçada per la seva condició, li han arribat moltes idees i reflexions que poden interessar a molta gent.

La novel·la, que és una de les que més bé està funcionant aquest any 2020, aborda qüestions que toquen a temes socials com el racisme o la tirania de la imatge, les relacions amb els fills o la malaltia. Això últim és un element que la pandèmia del coronavirus ha posat en primer pla i que pot generar debat, en aquest cas involuntari, doncs la publicació del llibre va ser a finals de 2019.

Però la malaltia és solament un dels temes de la novel·la que es recolza en una rica varietat de registres: a vegades és pur assaig, en la seva major part l’autor es dona el gust d’un veritable exercici de narrativitat i en altres ocasions ens trobem una relat galvanitzat per la força de les descripcions. L’enfocament analític al que tendeix el conjunt del llibre es matisa també amb puntades d’ironia i d’humor amb algunes notes d’intensitat emocional i un toc final de tendresa.

La piel és un bon exercici literari, un gresol d’estils sustentats per una prosa creativa i viva, de qualitat.

 

 

El madrileny Sergio del Molino és escriptor i periodista. Premi Ojo Crítico i Tigre Juan, entre d’altres, per La hora violeta (2013), és autor també de les novel·les Lo que a nadie le importa (2014) i No habrá més enemigo (2012). El seu assaig La España vacía (2016) es va convertir en un fenomen editorial i va obrir un debat social, cultural i polític inèdit a Espanya. A més, va rebre el premi dels llibreters de Madrid al millor assaig i el Premi Cálamo al llibre de l’any, i va ser reconegut com un dels deu millors llibres de 2016 a Espanya per la major part de la premsa. La novel·la La mirada de los peces (2017) és l’última que ha escrit abans de la aquí comentada.

Col·labora en diversos mitjans de comunicació com El País, Cadena Ser, Onda Cero, Mercurio o Eñe.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: