SHAABAN ABBAS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Pedra flotant, per Shaaban Abbas.

Vista des d’un altre angle.

 

Es curiós, són més coneguts els noms d’alguns escultors egipcis de fa tres mil anys que no els noms dels contemporanis.

Per exemple, Shaaban Mohamed Abbas (1969 – 2010) és molt poc conegut fora del seu país, i aquells que el coneixen és més per una qüestió turística.

Abbas era d’un poble de Fayoum anomenat Senors. Es va graduar a l’escola secundària a Fayoum i es va llicenciar en escultura a la Universitat de Belles Arts Helwan, de El Caire. En un país com Egipte que porta milers d’anys creant formes amb fang, que surtin bons escultors no és un fet estrany.

Després de graduar-se, Abbas es va enrolar a l’exèrcit i més tard es va traslladar a viure a El Caire, però quan es va casar va tornar a Fayoum.

En el pla escultòric, va fer una important contribució al camp de les arts a Egipte. Va guanyar el premi del jurat a la Biennal Egípcia el 2003 i va participar en diversos salons d’art juvenil. També va participar al Simposi d’Assuan els anys 2002, 2003 i 2004.

Era una persona molt reflexiva i això es va traduir artísticament en un estil escultòric que tenia un toc poètic-surrealista.

Aquest aire surrealista s’aprecia en la que segurament és la seva obra més popular -al menys fora del seu país-, Pedra flotant, que des de l’any 2008 es troba a l’aeroport de El Caire; per aquest motiu dèiem que aquells que el coneixen és més per raons turístiques si han hagut de passar per l’aeroport de la capital.

Es evident que l’obra sembla desafiar les lleis de la física i això ens fa pensar, que és el que l’artista vol, que ens fem preguntes com: és real? hauria d’acariciar la corda? i… pot ser corda?  he de tocar les roques per veure si realment són roques o un material lleuger?

Doncs si ens decidim a tocar, comprovarem que no és el que sembla: es tracta de ferro embolicat amb tela que s’ha acolorit com si fos pedra, de manera que les dues pedres són molt més lleugeres del que semblen. La barra que les uneix també és de ferro recobert de corda. Això és el que explica que doni sensació de gran pes quan, en realitat, es tracta d’una obra relativament lleugera.

I, per descomptat, queda desmentida la història -que circulava per les xarxes- de que aquest “miracle” és degut a que va ser el profeta Mahoma el que va lligar les pedres fa mil quatre-cents anys.

Shaaban Abbas, persona senzilla i molt polifacètica doncs també practicava la poesia i li agradava cantar i fer d’actor, va morir prematurament, als quaranta-un anys víctima d’un ictus.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: