SHOMEI TOMATSU A LA CASA GARRIGA NOGUÉS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’actriu Eiko Oshima.

Protesta. Shinjuku Tòquio. 1969.

Prostituta.

Provant a la tenda.

Reflex.

Oh, Shinjuku.

Kadena, Okinawa.

Ampolla deformada per una bomba.

Minamiyamashiromuras, Tòquio.

Illa Hateruma.

 

Està tenint lloc a la casa Garriga Nogués la primera exposició retrospectiva produïda a Espanya de l’obra de Shomei Tomatsu (1930 – 2012), un dels fotògrafs més importants del Japó de la postguerra.

La exposició, produïda per la Fundació MAPFRE en col.laboració amb el Tokyo Photographic Art Museum, és comissariada per Juan Vicente Aliaga, de la Universitat Politècnica de València, i ha sigut possible gràcies a les peces cedides per la Col.lecció del llegat de Shomei Tomatsu – INTERFACE, així com la cessió d’altres peces per part del Tokyo Photographic Art Museum, The National Museum of Modern Art (Tòquio), la Col.lecció Per Amor a l’Art de València i  Taka Ishii Gallery Photography / Film (Tòquio).

L’obra de Tomatsu recorre més de sis dècades de la història nipona. Tenia solament vint anys quan va començar a fotografiar. La tècnica no li resultava estranya: els seus dos germans la practicaven i fins i tot havien improvisat una habitació fosca en un armari.

Quan temps després un professor es va atrevir a criticar la seva fotografia de to surrealista i el va invitar a prendre el camí del realisme.

Tomatsu el va fer cas i va mantenir l’estil sempre però d’una manera molt singular, accentuant i forçant les capacitats expressives de la imatge fotogràfica, explorant el seu potencial simbòlic fins a crear una estètica  que allunyada conscientment del fotoperiodisme, funda una mena de nou documentalisme.

La mostra recorre aquesta trajectòria a través de 180 fotografies organitzades en onze seccions temàtiques que reflecteixen els diversos interessos que van atraure la seva mirada.

En la selecció de temes queda clara la seva voluntat de compromís:la destrucció causada per la guerra, la presència de bases militars i l’americanització dels costums, els estranys cusats per la Natura l’avenç imparable de la urbanització, les protestes estudiantils i la pervivència de les tradicions, la bellesa de la natura i la representació d’objectes quotidians.

Fins al  16 de setembre  a la casa Garriga Nogués (Fundació MAPFRE) al carrer Diputació 250.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: