SIRI HUSTVEDT. RECORDS DEL FUTUR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Una escriptora consagrada sexagenària que està treballant en les seves memòries, posant ordre a l’apartament de la seva mare, redescobreix vells diaris del seu primer any a Nova York a la dècada dels setanta. En aquells temps acabava de deixar un poble de Minnesota sense pràcticament diners a les butxaques i, això sí, amb moltes ganes de tenir experiències noves, era una noia intel.ligent que es buscava a sí mateixa. Quan va arribar, va quedar enlluernada per tot el que la ciutat oferia. Allà va tenir el seu primer amor i els esbossos de la seva primera novel.la. I va tenir una obsessió per la seva estranya veïna que cada nit entonava estranys monòlegs audibles a través de la paret del seu solitari apartament i que la nostra escriptora anava anotant en els seus quaderns. A mesura que aquestes confessions en forma de monòleg es feien més pertorbadores, el seu interès per descobrir la veritat rere la porta del costat també s’intensificava.

Records del futur és l’última novel.la que ha publicat Siri Hustvedt i en ella ens narra dues històries. La primera tracta de S.H., una jove de vint-i-tres anys d’orígen noruec que arriba a Nova York per intentar escriure un llibre. Observem les inicials: S.H. poden ser les de l’escriptora que també va néixer a Minnesota, també ve de noruecs i va arribar a Nova York el 1978. Aquesta S.H. jove feia proves literàries amb el seu llibre, una novel.la de misteri. Llegia a Wittgestein i Bergson, passejava pels carrers i viatjava en metro.

La segona història passa gairebé quaranta anys després quan S.H. descobreix un diari de 1978 que creia perdut. En ell hi ha fragments que li permeten ressuscitar al seu jove jo, fragments d’una novel.la que estava intentant escriure, gargots i dibuixos. Aquesta S.H. gran, confecciona nostàlgiques llistes de les coses que veia a la ciutat i que ja no hi son: senyals descolorits, tendals trencats o cartells esquinçats a l’Upper West Side i cabines eròtiques i siluetes de dones nues al vell Times Square.

I amb aquestes històries del mateix personatge en èpoques diferents trobem l’essència del llibre: reflexions sobre la naturalesa de la memòria i els temps. Fins i tot podríem considerar que Records del futur és un assaig més que una novel.la, o un assaig novel.lat.

Per cert, S.H. també son les inicials de Sherlock Holmes i, a la seva manera, Records del futur està sostingut per una trama que té el seu punt detectivesc que inclou un esborrany de llibre frustrat amb protagonista que té precisament una obsessió pels llibres de detectius.

Però quaranta anys després d’això, les notes i diaris trobats serveixen a l’escriptora, com dèiem, per reflexionar i no solament sobre el pas del temps sinó sobre temes més concrets com el paper de la dona a la societat i la fina línia que a vegades separa la raó de la bogeria. Les reflexions tenen conclusions com, per exemple, que els records del passat són els que en certa mesura acaben conformant el que serem en el futur.

El llibre té bastant de autobiografia però no són exactament les memòries de Hustvedt perquè el que fa és jugar expressament amb la idea de que ho són. Per exemple, Siri Hustvedt no va tenir mai una veïna a la que hagués d’escoltar a través de la paret com, en canvi, es narra al llibre.

Obra a vegades incisiva i a vegades sentimental, Records dels futur és també literatura que parla de literatura (com en diuen ara: metaliteratura) i agradarà als seguidors de l’escriptora nord-americana.

Siri Hustvedt és novel.lista, assagista i poeta, nascuda a Minnesota, Estats Units, de pares noruecs com denota el seu cognom.

Investigadora, és també una estudiosa de la psicologia i la filosofia que ha aplicat a les seves teories feministes.

Es esposa del també escriptor Paul Auster.

el seu web és http://sirihustvedt.net/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: