SOLEDAD CÓRDOBA AL MUSEU PALAU SOLTERRA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La trilogia de l’ànima.

La trilogia de l’ànima

La trilogia de l’ànima.

La trilogia de l’ànima.

La trilogia de l’ànima.

La trilogia de l’ànima.

 

L’asturiana Soledad Córdoba és una artista que utilitza primordialment però no únicament la fotografia com mitjà per representar composicions poètiques, noves realitats, en les que en la majoria dels casos ella és la pròpia protagonista de les imatges.

Es Doctora en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid on va obtenir el premi extraordinari.

La fotografia la va descobrir durant la carrera, és a dir, la part més tècnica que era una assignatura, i li va anar bé perquè ella pensava que la pintura havia de ser el seu principal mitjà, però en conèixer els processos de la fotografia va trobar que li oferia unes possibilitats que s’adaptaven molt millor a allò que volia explicar.

Ara, al Palau Solterra de Torroella de Montgrí presenta l’exposició Trilogia de l’ànima, un treball enigmàtic, espiritual i poètic en la que planteja una sorprenent constel·lació de rituals -transcendència, renaixement i purificació- que convergeixen en un viatge introspectiu sobre la condició humana i la natura.

A través de la figura de la dona i les seves diverses facetes, Córdoba ha elaborat un treball que troba en el llenguatge multidisciplinar -fotografia, vídeo, instal·lació i dibuix- la seva expressió. Així, a través de la força purificadora de l’aigua o l’energia de les pedres que cobreixen literalment la nuesa d’un cos inert, l’artista explora els diferents estats de l’ànima i els abismes que s’obren davant d’ells.

Per fer aquesta reflexió ha trobat en el desert un paisatge que ens invita a connectar amb la nostra part més espiritual. Una desconnexió vital necessària per aprofundir en els estats de l’ànima que l’artista experimenta en el seu propi cos transcendint la realitat en un diàleg íntim amb la natura i les emocions. Després de gairebé quatre mesos de viatjar pels deserts més profunds i immensos dels Estats Units -i fora dels circuits turístics-, ha creat una obra que integra fotografies i instal·lacions visuals que són reflex de la magnitud d’aquells espais.

Soledad Córdoba va recórrer més de 26.000 quilòmetres per zones desèrtiques de Nou Mèxic i Arizona a temperatures superiors als 50 graus amb dos trípodes, dues càmeres i l’atrezzo per les sessions fotogràfiques. El seu company era qui premia el botó de la càmera. Va escollir el paisatge desert perquè va considerar que era el lloc perfecte per despullar-se de moltes coses i estar en connexió amb allò que és místic i sagrat, amb la reflexió, amb el propi interior i la part espiritual dels humans. Poder estar sola amb el projecte sense ninguna interferència, en el no res, sense telèfon ni internet, li va generar una desconnexió vital molt important per fer aquesta feina, i l’entorn li va produir una sensació de llibertat que diu que no havia viscut abans.

Les imatges que ens ofereix l’exposició són realment sorprenents. Les podem veure fins al 21 de novembre.

El web del Palau Solterra (Fundació Vila Casas) és https://www.fundaciovilacasas.com/ca/exposicio/trilogia-del-alma

Aquest vídeo ens en dona més detalls:

 

El treball de Soledad Córdoba Guardado s’ha mostrat en diverses exposicions individuals i col·lectives d’àmbit nacional i internacional en llocs com l’Institut Cervantes de Chicago, Centre Niemeyer, Museu de Belles Arts d’Astúries, Museu Barjola, Cercle de Belles Arts de Madrid, La casa Encendida, Espacio Cultural Conde Duque, Galeria Marlborough, Galeria Blanca Berlín…

La seva trajectòria també està avalada per diversos premis de fotografia i arts plàstiques, com el primer premi de fotografia El Cultural del diari El Mundo o el primer premi d’Arts Plàstiques de la Fundació Universitat Complutense.

El seu web és http://www.soledadcordoba.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: