TÀNIA JUSTE. AMOR A L’ART

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Som a Barcelona als anys setanta del segle passat. Olivia està a punt de llicenciar-se a la Facultat de Filosofia i Lletres en l’especialitat d’Història de l’Art. Vinguda del poble cinc anys abans, viu al barri Gòtic amb el seu avi, un antiquari del carrer de la Palla al qual ajuda en les seves estones lliures, alhora que surt amb un reporter gràfic que cobreix els esdeveniments més rellevants del moment.

A la primavera de 1974, durant el buidatge d’un pis a la plaça Reial d’un important col·leccionista d’art, d’origen austríac, Olivia descobreix l’autoretrat de Valèria Sans, una pintora d’avantguarda desconeguda que va viure al parisenc Montparnasse dels anys vint i es va relacionar amb els grans artistes del moment. La seva mort prematura i el fet de ser una dona, la van enterrar en l’oblit. Aquest descobriment representarà un mirall edificant i una gran motivació per la trajectòria vital d’Olivia, que quedarà marcada per sempre.

Tània Juste ha publicat la novel·la Amor a l’art. Tània, llicenciada en Història de l’art, va començar a escriure l’any 2008 i des d’aleshores no ha pogut parar de fer-ho. La seva última obra és la aquí citada que ha rebut el 54è premi Prudenci Bertrana.

La novel·la ens porta a llocs de Barcelona com la plaça del Pi, coneguda pel seu mercat ambulant d’art, o el carrer de la Palla, famosa pels seus antiquaris. Però també ens transporta a Paris, al barri de Montparnasse i, més concretament, al Paris del dels anys deu i vint del segle passat, és a dir, a l’època de l’eclosió de les avantguardes quan la capital francesa era el centre del món artístic, i en aquell moment hi van convergir diverses dones no solament franceses sinó també nord-americanes, russes… que havien decidit alliberar-se de les cotilles imposades per la societat patriarcal i tenir la seva pròpia veu.

En el cas d’Olivia, quan aquesta descobreix Valeria, no ho fa solament com artista sinó també com dona i es produeix allò que podríem qualificar com efecte mirall, de manera que s’inicia un procés de deconstrucció en la descobridora per tornar a construir-se però d’una altra manera.

En la novel·la, el títol de la qual ja resumeix perfectament l’essència de la història, aquestes dues protagonistes són personatges ficticis, però estan acompanyades per un bon elenc de personatges ben reals i representatius de l’època: Pablo Picasso, l’escriptora nord-americana Gertrude Stein (que va ser retratada pel pintor malageny), el poeta Apollinaire, la cantant i actriu Kiki de Montparnasse o la pintora Jeanne Hébuterne, musa de Modiglini.

En la narració, Tània Juste utilitza un llenguatge proper, com si estigués conversant amb el lector, perquè és una manera de poder-lo conduir de manera més directa cap a les reflexions que interessen a l’escriptora. Això lliga amb que aquesta és l’obra més personal de totes les que ha fet la novel·lista barcelonina perquè recull moltes de les preguntes que es feia quan estudiava els artistes de cada època. I quines preguntes es feia? Doncs per exemple, quantes dones hi havia entre tots aquells artistes?

Doncs com dèiem, aquesta obra que pregunta per les dones artistes que van ser injustament oblidades, ha valgut a Juste emportar-se, merescudament, el premi Prudenci Bertrana.

 

L’any 2009 Tània Juste Aranda va publicar la seva primera novel.la A flor de pell, situada a la Barcelona dels anys vint en plena dictadura de Primo de Rivera. El 2012 publica amb Columna Els anys robats, un homenatge als aviadors republicans durant la Guerra Civil. El 2014 va arribar L’hospital dels pobres (Columna) , una novel·la coral ambientada en els primers anys del segle XX durant la construcció de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La seva quarta novel·la Temps de família (Columna 2015) aborda les complexes relacions humanes dins una poderosa nissaga familiar dedicada al cultiu de la vinya i l’elaboració del vi. Aquest any ens ha arribat Amor a l’art, la seva obra més personal.

Compagina l’escriptura amb feines de traducció al català i al castellà, així com col·laboracions en llibres col·lectius, participació en xerrades, clubs de lectura i altres activitats entorn dels llibres.

El seu web és http://taniajuste.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: