TANYA HABJOUQA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Fent sport a casa.

Hayat -esquerra-, la professora de ioga. Palestina.

 

Sabah, nena palestina, fent surfing.

 

Dona jugant amb dos cadells de lleó a Gaza.

Noies arreglant-se per un ball a Ramallah.

Noies practicant gimnàstica a Gaza.

Refugiats jugant a cartes en un terrat.

Joves practicant parkour al costat d’un camp de refugiats de Gaza.

Picnic.

Estudiant de literatura anglesa de la Universitat de Gaza durant un descans.

Universitàries connectant-se a Facebook després d’haver fet els treballs de classe.

 

Tanya Habjouqa és fotoperiodista, mig texana i mig jordana. Ha cobert diversos conflictes de l’Orient Mitjà com “fotògrafa de guerra” però ara s’ha centrat en una narrativa diferent per explicar històries.

Es una de les fundadores del col.lectiu fotogràfic Rawiya integrat per cinc fotògrafes de l’Orient Mitjà. Ella mateixa resideix a Jerusalem Est on documenta la realitat des d’un punt de vista diferent, més distés, per fer-nos arribar altres cares de la realitat.

Amb una perspectiva social i de gènere i amb una especial delicadesa a l’hora de representar la població palestina, va guanyar el segon premi de la categoria Vida Diària del concurs World Press Photo fa quatre anys amb el projecte Occupied Pleasures que ens serveix per conèixer més a fons el seu estil.

En un món on la fotografia documental s’inclina sobretot a retratar desgràcies, és d’agrair aquesta combinació de reivindicació i alegria que presenta Tanya Habjouqa. A Occupied Pleasures, la fotògrafa agafa un dels conflictes més documentats als mitjans –el d’Israel i Palestina– per oferir-ne una mirada nova.

Més de quatre milions de persones viuen a la Franja Oest, a Gaza i Jerusalem. La majoria d’aquesta gent intenta segons el relat de la fotògrafa, gaudir de les seves vides en un context de conflicte, sota condicions polítiques i econòmiques difícils i amb llibertat de moviments limitada després de dècades d’ocupació.

Les seves imatges trenquen amb la visió que ens arriba diàriament d’aquella regió: Habjouqa no pretén fer-nos creure que es tracta d’un món meravellós, però sí que demostra que, quan el caos es converteix en rutina, també hi ha lloc per la normalitat i els moments agradables.

Les seves fotografies retraten petits plaers que contrasten amb les imatges crues que veiem cada dia als diaris: una família instal·lada en un camp de refugiats que decideix anar-se’n de pícnic, les creatives estratègies dels treballadors dels zoos de Gaza per tenir animals (pintar un ruc com si fos una zebra, per exemple), una dona ben empolainada travessant un túnel per anar a una festa a Egipte, joves culturistes de Gaza o tres dones practicant ioga a prop de Betlem, a Cisjordània.

Tal com la presenten els mitjans occidentals, la narrativa visual de Palestina sovint queda retratada a través d’un prisma molt estret i encara que fer vida absolutament normal és gairebé impossible pels palestins, en mig d’aquesta realitat, dones, homes i nens aconsegueixen esgarrapar moments per tenir plaers senzills i per intentar i realitzar allò que nosaltres fem amb normalitat.

 

D’Aman, Jordània, és Tanya Habjouqa. Compagina les tasques de fotoperiodista amb les d’educadora.

El seu web és http://tanyahabjouqa.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: