THE BUGGLES. VIDEO KILLED THE RADIO STAR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Parlem d’una banda que va tenir una curta durada, de 1977 fins a 1981, però que va llançar una cançó d’aquelles que han esdevingut clàssiques. La banda és The Buggles i la cançó Video killed the radio star.

El grup estava format per Trevor Horn (veu i guitarra), Geoff Downes (sintetitzadors i percussions) i Bruce Wooley, qui va deixat The Buggles abans que la banda enregistrés el disc.

Potser veient que el grup va tenir curta durada, podríem pensar que va ser un bluff, però no perquè la influència de Trevor Horn ha sigut molt allargada doncs ell era i és productor que és com s’ha guanyat la vida, no com cantant, i solament cal repassar la llista dels artistes que ha produït: Paul McCartney, Tom Jones, Seal, Grace Jones, Cher, Lisa Stansfield, Tina Turner, Simple Minds, Pet Shop Boys, Eros Ramazzotti, Mike Oldfield… i d’altres. La llista és tan llarga i de noms tan importants que Horn ha sigut qualificat com l’home que va inventar la música dels vuitanta. L’èxit no va ser casual.

Sobre la cançó Video killed the radio star, va ser publicada el 1979 i ràpidament va arribar al número 1 a les llistes britàniques, així com a altres països com Alemanya, Itàlia o França. La peça era un avançament del que seria el primer àlbum dels Buggles, The age of plastic, compost per cançons que parlen de la tecnologia electrònica i el seu impacte.

La interpretació que aquí podem veure té la seva càrrega sentimental perquè correspon a l’any 2004 i va servir per fer un homenatge tant als vint-i-cinc anys de Video killed the radio star com a Trevor Horn per la seva carrera com productor. Horn va poder reunir a The Buggles un quart de segle després, incloent les dues noies que havien enregistrat les veus del cor al disc.

Per cert, no us estranyeu de veure al príncep Carles d’Anglaterra entre el públic. Independentment de que fos o no fan de The Buggles, la seva presència es devia a que el concert formava part de The Prince’s Trust Rock Gala. The Prince’s Trust és una entitat caritativa co-fundada pel príncep Carles que proporciona programes i subvencions d’ajuda als joves desafavorits que, entre altres coses, de tant en tant organitza concerts de rock.

La cançó dels Buggles diu:

 

“I heard you on the wireless back in fifty two
Lying awake intent at tuning in on you
If I was young it didn’t stop you coming through

They took the credit for your second symphony
Rewritten by machine and new technology
And now I understand the problems you can see

I met your children
What did you tell them?

Video killed the radio star
Video killed the radio star
Pictures came and broke your heart.

And now we meet in an abandoned studio
We hear the playback and it seems so long ago
And you remember the jingles used to go… oh, oh

You were the first one
You were the last one

Video killed the radio star
Video killed the radio star
In my mind and in my car
We can’t rewind we’ve gone too far

Video killed the radio star
Video killed the radio star
In my mind and in my car
We can’t rewind we’ve gone to far
Pictures came and broke your heart
Put the blame on VTR

You are a radio star
You are a radio star
Video killed the radio star
Video killed the radio star
Video killed the radio star
Video killed the radio star
You are a radio star
You are a radio star”.

 

Et vaig escoltar a la ràdio a la freqüència cinquanta-dos mantenint-ne despert per poder sintonitzar-te, si jo fos jove, la teva supervivència no tindria fi.

Es van emportar tot el mèrit per la teva segona simfonia reescrita per una màquina i nova tecnologia, i ara entenc els problemes en els que et trobes.

Em vaig trobar amb els teus nens, què els vas dir?…

El vídeo va matar l’estrella de la ràdio, el vídeo va matar l’estrella de la ràdio; van aparèixer les imatges i et van trencar el cor.

I ara ens trobem en un estudi abandonat, escoltem el playback i sembla que hagi passat tant de temps… i recordes les tonades que es solien utilitzar.. oh, oh.

Vas ser el primer, vas ser l’últim.

El vídeo va matar l’estrella de la ràdio, el vídeo va matar l’estrella de la ràdio; et tenia al cap i t’escoltava també  al cotxe. No podem rebobinar, hem anat massa lluny, van aparèixer les imatges i et van trencar el cor, dóna-li la culpa al vídeo.

Ets una estrella de la ràdio, ets una estrella de la ràdio, i el vídeo va matar l’estrella de la ràdio, el vídeo va matar l’estrella de la ràdio, el vídeo va matar l’estrella de la ràdio, i tu ets una estrella de la ràdio, una estrella de la ràdio“.

 

Trevor Horn i Geoff Downes van ser la base dels Buggles.

Encara que ja han passat trenta anys de la seva dissolució, mantenen obert aquest facebook: https://www.facebook.com/LIVINGINTHEPLASTICAGE

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: