THE CRANBERRIES. DREAMS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

A finals del anys vuitanta, dos germans irlandesos, Noel i Mike Hogan van decidir fundar un grup. El seu nom: The cranberry saw us, però finalment el van canviar per The Cranberries (en català vol dir els nabius. Un nabiu és el fruit d’algunes plantes silvestres).

Com que els dos germans eren guitarristes, van ampliar la banda amb un bateria i una cantant. Aquesta cantant va durar poc i van contractar una altra, Dolores Mary Eileen O’Riordan, la coneguda veu femenina del grup amb la que van arribar a l’èxit.

Els anys noranta van ser la millor època dels Cranberries fins que van decidir deixar-ho l’any 2003. A partir d’aquell moment, els seus components van continuar la seva carrera musical en solitari. No obstant, l’any 2009 van decidir reunir-se de nou i fins al 2017 han estat cantant i actuant, fins i tot havien tornat a gravar un disc. La mort de Dolores O’Riordan a començament de 2018 sembla haver posat punt final definitiu a The Cranberries.

El primer àlbum d’estudi que van editar va ser l’any 1993. El seu títol era Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (Tots els demés ho estant fent, així que per què no podem nosaltres?). El disc fusionava el pop-rock tradicional britànic de l’època amb el folk i els ambients místics irlandesos. Les lletres s’endinsaven en un món idealitzat ple de somnis i esperances, era una música amable. L’àlbum ha venut més de vuit milions de còpies, sent als Estats Units on va tenir més èxit amb cinc discs de platí.

El primer single que en va sortir, de fet va precedir l’àlbum doncs es va publicar el 1992 convertint-se en una de les primeres cançons famoses dels Cranberries. Era Dreams (Somnis). La lletra diu:

“All my life
is changing every day
in every possible way
in all my dreams
it’s never quite as it seems
never quite as it seems
I know I’ve felt like this before
but now I’m feeling it even more
because it came from you
then I open up and see
the person falling here is me
a different way to be
I want more
impossible to ignore
impossible to ignore
they’ll come true
impossible not to do
impossible not to do
now I tell you openly
you have my heart so don’t hurt me
you’re what i couldn’t find
totally amazing mind
so understanding and so kind
you’re everything to me
all my life
is changing every day
in every possible way
and oh my dreams
it’s never quite as it seems
cause you’re a dream to me
dream to me”.

Tota la meva vida està canviant cada dia, de totes les maneres possibles, en tots els meus somnis. I mai no és com sembla, mai no és com sembla. Sé que havia sentit això abans però ara ho estic sentint encara més perquè ve de tu; llavors obro els ulls i veig que la persona que està canviant a una diferent manera de ser soc jo i m’adono més de què és impossible d’ignorar, impossible d’ignorar. Els somnis es faran realitat, no és impossible que es facin, no és impossible que es facin. I ara et dic obertament que tens el meu cor, així que no em fereixis, ets allò que no podia trobar, una ment totalment sorprenen, tan comprensiu i tan amable. Ets tot per mi. Tota la meva vida està canviant cada dia de totes les maneres possibles, i els meus somnis no son mai com semblen perquè tu ets un somni per mi, un somni per mi“.

The cranberries molt probablement ja no tornaran a actuar mai més sense Dolores O’Riordan. No obstant, han publicat un àlbum commemoratiu dels 30 anys del grup. L’han pogut acabar de gravar perquè O’Riordan ja havia deixat enregistrada la seva inconfusible veu.

El seu web és https://www.cranberries.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: