THE FLORIDA PROJECT, DE SEAN BAKER

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Willem Dafoe és Bobby, el gerent d’un motel de l’extraradi de Florida.

Brooklyn Prince és Moonee, una espavilada nena de sis anys que se les inventa, vivint en la pobresa, per menjar gratis.

Bria Vinaite és Hally, la jove i soltera mare de Moonee amb qui sobreviu al motel.

 

Moonee, una nena de sis anys, somia amb anar a Disneylandia però el més a prop que ha estat de les instal.lacions Disney és el barat motel dels afores d’Orlando, Florida, on viu amb la seva mare Hally, una noia de vint-i-dos anys que perd la feina que tenia. Moonee no té pare però té a Bobby, el gerent del motel, un home diligent i caut.

D’aquest tema va The Florida Project, la recent pel.lícula del cineasta Sean Baker. El nom fa referència a la zona on Disney va edificar l’anomenat Projecte de Florida, un parc temàtic.

El film retrata una part d’aquest indret que no es freqüentat pel cinema perquè aquí no hi ha platges, ni grans hotels ni jubilacions de luxe cercadores de sol. Aquí el que sí que hi ha son mediocres motels d’extraradi, gent bordejant la frontera de la legalitat, persones a punt de ser desnonades i algun pederasta buscant presa aprofitant que les mares estan treballant o que algunes que no hi son s’estan prostituint per poder sobreviure. Certament, és una zona habitada per gent que no surt a les fotografies ni per descomptat als fullets turístics. Per això, aquests motels barats com el Magic Castle on viu Moonee, no acullen famílies felices de camí cap a Disneylandia sinó un grapat de desheretats del somni americà, residents fixos però que han de canviar periòdicament d’habitació perquè no adquireixin drets de residència.

En aquest context, la càmera de Sean Baker no fa judicis morals i es limita a registrar el moviment, els silencis i les necessitats d’inventar-se solucions provisionals per anar tirant, i també plasma la violència i tensions entre adults que provoca la misèria. L’estil de Baker és directe, gairebé documental sense acarnissar-se amb les misèries de la gent que son variades i no solament econòmiques, retratant de forma gairebé costumista el teixit de relacions del lloc.

A part del treball de direcció, també destaca en aquesta cinta la interpretació dels actors. Així, és notable la feina de Willem Dafoe, normalment inquietant però que en aquest film se’ns apareix amb un registre totalment canviat donant vida a un personatge que sembla una mena d’àngel de la guarda. I a l’actor consagrat li dóna rèplica la nena Brooklyn Prince -Moonee-, a vegades insolent, a vegades encantadora, un torrent d’energia en cada gest. Es fa difícil dir si és que ja és una gran actriu o és que simplement actua amb naturalitat perquè ella és així. I no ens podem oblidar de Bria Vinaite -Halley, la mare de Moonee-: el seu desvergonyiment i “pinta” van arribar a Baker a través d’instagram i no ens oblidem que aquest director té una molt especial habilitat per filmar actors no professionals i en aquesta pel.lícula ho torna demostrar.

Tot i el pes dels actors, aquesta no és una cinta coral sinó més bé un relat amb dos punts de vista, el de Moonee amb les seves entremaliadures i la relació amb la mare, i el de l’encarregat del motel que ha de fer de tot: cobrar els lloguers, posar pau a disputes domèstiques, mantenir les instal.lacions i si s’escau, fer fora un possible pedòfil.

Pel.lícula molt personal, ens explica una història dura i dinàmica, un drama que es va desenvolupant com si fos una comèdia, sense tractament lacrimogen ni moralista, i ens reserva un bonic final.

 

El nord-americà Sean Baker és un dels més destacats i personals directors de cine independent actuals.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: