THE OLD MAN AND THE GUN, DE DAVID LOWERY

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

g

 

Robert Redford és Forrest Tucker, un vell i elegant atracador de bancs que sempre ha actuat sense violència.

Sissy Spacek és Jewel, una dona jubilada que es convertirà en l’amor de Tucker.

Cassey Affleck és John  Hunt, detectiu qui anirà rere la pista de Tucker.

 

Basada en la historia real de Forrest Tucker, aquest film parla d’un lladre de bancs amable i de bon veure, qui en els seus vuitanta anys de vida va aconseguir escapar-se divuit vegades de la presó.

L’any 2000, retirat del seu ofici, Tucker viu en una llar per jubilats i ha trobat en Jewel l’amor de la seva vida. Però quan un dia veu al detectiu John Hunt per televisió, l’ex atracador sent la necessitat de donar el seu últim cop i demostrar que encara pot portar de corcoll als policies més competents.

A The old man and the gun, el personatge de Forrest Tucker és interpretat per Robert Redford qui ha declarat que aquesta és la seva darrera pel.lícula, de manera que el film és l’adéu d’un d’aquells actors d’un magnetisme especial, destinats a l’eternitat.

Així que la pel.lícula és un testament cinematogràfic, un film crepuscular tant pel personatge com per el to, que es belluga entre el drama i la ironia i en el que fins i tot es reprodueixen imatges d’antics films de Redford que encaixen amb el que aquesta història explica.

Sembla que l’actor californià ja fa anys que tenia la idea de reservar-se aquest paper com acomiadament des que va saber a través dels diaris de l’existència d’un elegant i vell lladre de bancs. Redford volia portar-lo a la pantalla però volia alguna cosa que fos diferent i per això es va posar en contacte amb el director David Lowery. Els dos es van posar a treballar i després d’alguns retocs a instàncies de l’actor, el resultat és aquesta pel.lícula.

I és així com veiem a Redford interpretar al vell Tucker qui amb dos còmplices també de la seva edat entra en un banc elegantment vestit de jaqueta i amb barret i un maletí. S’apropa a l’empleat escollit i amb el millor dels somriures i solament ensenyant-li la pistola que porta a la jaqueta, li demana els diners. Quan els rep, marxa tranquil. Aquesta amabilitat sense violència fa que pugui seguir el mètode sense que la policia el consideri un criminal perillós, és gairebé un heroi anecdòtic, fins que un dels seus robatoris el porta a terme davant d’un policia avorrit que ni s’adona del que acaba de passar. Comença la persecució i, al mateix temps, Forrest inicia una relació amb Jewel.

Evidentment, aquesta és una pel.lícula de molts bons actors. La presència de Redford no ha d’eclipsar la bona feina de Sissy Spacek (Jewel) i de Casey Affleck (el policia), especialment. els quals resultarien encara més notoris si no fos per qui tenen al costat.

Té aquest film un cert aroma indie (com no, si Robert Redford és un dels fundadors del Festival de Sundance) que resulta divertit i emotiu, també agredolç i potser pugui semblar en algun aspecte exagerat, però no hem d’oblidar que es basa en fets reals.

No és, la millor pel.lícula de Robert Redford, però és l’última i  només per aquest motiu ja val la pena anar a veure-la. Es l’últim tren; el deixarem passar?

 

El dirfecor nord-americà David Lowery ja era conegut per Robert Redford doncs ha participat diverses vegades al Festival de Sundance. També té experiència amb Casey Affleck a qui ha dirigit més d’una vegada, entre elles, en una de les seves pel.lícules més famoses: Ain’t them bodies saints.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: