TOULOUSE-LAUTREC i L’ESPERIT DE MONTMARTRE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Henry de Toulouse-Lautrec. Moulin Rouge.

Henry de Toulouse-Lautrec. El ball.

Henry de Toulouse-Lautrec. Programa per la representació de l’obra Une Faillite.

Louis Tinayre. Una representació de l’Epopeia a la revista l’Univers illustré.

Georges Tiret-Bognet. Caricatura de Rodolphe Salis al Chat Noir.

Jules Grün. La cançó de Montmartre.

Édouard Manet. La trobada dels gats.

Hermann-Paul. La bella jueva va a comprar.

Charles Lacoste. Vista de Montmartre.

 

L’any 1880, Montmartre era una zona marginal apartada del centre de París que va començar a atraure nombrosos joves creadors. Els artistes Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Pierre Bonnard i Henri-Gabriel Ibels, els intèrprets Aristide Bruant i Yvette Guilbert, els escriptors Émile Goudeau, Alphonse Allais i Alfred Jarry, i els músics Erik Satie, Vincent Hyspa i Gustave Charpentier s’hi van traslladar. Viure a Montmartre els permetia no haver de gastar molt, treballar en el París bohemi i evitar el centre burgès de la capital francesa. En aquell barri es va contribuir activament a definir l’estètica avantguardista de l’època.

Els seus carrers i l’entreteniment que es trobava als cabarets, els teatres, els cafès concert i els circs era una forta inspiració per als artistes. No tan sols van assistir als espectacles i hi van participar, sinó que van empatitzar amb els vagabunds o les prostitutes, i es veien ells mateixos al marge de la societat establerta. El costat més fosc de la vida dels últims anys del segle XIX va quedar plasmat en l’obra de nombrosos talents que van produir una autèntica explosió creativa. Toulouse-Lautrec representa una figura clau per enllaçar els artistes i intel·lectuals que van situar Montmartre en el punt de mira de la transgressió i l’avantguarda de finals d’aquell segle al marge de la burgesia.

Per això és ell, Toulouse-Lautrec, el gran protagonista de l’exposició que està tenint lloc al CaixaForum de Barcelona.

La mostra consta de més de 350 obres amb préstecs internacionals de col·leccions públiques i privades, i representa un viatge pel París bohemi d’entre segles. Es una exposició pluridisciplinària per poder comprendre el paper fonamental que l’esperit de Montmartre va tenir en el desenvolupament de l’art modern, i la manera en què Toulouse-Lautrec i els seus contemporanis van influenciar en l’evolució de la producció artística efímera: cartells, il·lustracions, impressions i dissenys, que van expandir a nous públics l’esperit bohemi i les creacions artístiques.

Podem gaudir d’aquesta exposició fins al 20 de gener.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: