TURANDOT, DE GIACOMO PUCCINI

– O – O – O – O – O- O – O – O – O –


 

El toscà Giacomo Puccini va ser entre final del segle XIX i començament del XX un dels més grans compositors d’aquell temps.

Va ser dels pocs capaços d’utilitzar brillantment les tècniques operístiques tant alemanyes com italianes. Està considerat com el successor de Giuseppe Verdi i és autor de melodies que formen part avui en dia de la cultura popular fins i tot per aquells que ni tan sols son aficionats a l’òpera: per exemple, Nessun Dorma, de Turandot.

Va compondre dotze òperes, a més d’una missa solemne, un himne a Roma, un capritx simfònic, preludis simfònics i minuets.

Una de les seves gran òperes és Turandot, tot un clàssic. L’obra es va estrenar el 1926.

Com ve saben els aficionats a l’òpera, Turandot és una princesa xinesa desitjada per molts homes. Com que ella no vol saber absolutament res de ningun, fa una cruel proposta a qualsevol que la pretengui: han d’endevinar tres enigmes. Qui els encerti es podrà casar amb ella però qui falli qualsevol dels tres, serà decapitat. De fet alguns ja han perdut el cap per ella en el sentit més literal.

Aquesta crueltat es deguda a que una avantpassada seva, la princesa Lo-u-Ling, va ser violada i assassinada per un estranger. Per això Turandot com venjança ha decidit que cap home la posseirà i no sols això sinó que pagarà amb la vida en seu intent.

Arriba el príncep de Tartària, Calaf, que mai no havia vist Turandot, i se n’enamora sobtadament. Com es obvi, a l’igual que els pretendents anteriors, ha de passar pels tres enigmes. Però a diferència dels altres, ell és capaç de respondre’ls correctament, de manera que Turandot es veu en l’obligació d’acceptar-lo. No obstant, ell veu que ella ho fa totalment a contracor i en un acte de bona voluntat decideix donar una oportunitat a la princesa: ara serà ell qui li plantejarà un enigma i ella haurà de respondre. I li fa aquesta pregunta: “Tu no saps com em dic, digues el meu nom”, li diu. “Si endevines com em dic abans de l’alba, a l’alba seré mort”. Turandot òbviament accepta.

La princesa juga brut portada por la seva aversió als homes i aquella mateixa nit ordena als heralds que recitin el ban que ha dictat: “Aquesta nit, ningú no ha de dormir a Pequín. Es castigarà tothom amb la mort si el nom del príncep no s’ha esbrinat a l’alba.”

Mentrestant el príncep anticipa la seva victòria cantant potser l’ària més famosa de tota la història de l’òpera: Nessun dorma. Qui no ha escoltat aquesta peça alguna vegada encara que no sigui aficionat a aquest gènere musical?

Els amants de l’òpera ja saben com acaba aquesta enrevessada història.

El paper de Calaf és interpretat, en el vídeo que podem veure, per Plácido Domingo, un dels millors tenors de tots els temps.

 

El gran compositor Giacomo Puccini, tot un clàssic de l’òpera.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Plácido Domingo, un dels millors tenors de la història.

El seu web és https://www.placidodomingo.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: