TURNER AL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Tempesta al mar amb restes en flames.

Pluja al Llac Buttermere.

Lluna nova.

Capvespre al llac Petworth.

Desembocadura del riu Humber.

Anant cap al ball (San Martino).

 

Una de les exposicions de l’any a Barcelona està tenint lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya: Turner. La llum és color.

Els paisatges evocadors de l’excepcional pintor romàntic (1775 – 1851) són els protagonistes de la mostra que el MNAC ha muntat amb col·laboració amb la Tate de Londres, i és tot un viatge per les atmosferes que l’artista britànic va saber captar com ningú. Ens permet comprovar la fascinació que sentia pels fenòmens meteorològics: tempestes, arcs de Sant Martí, núvols, incendis, la boira… són motius recurrents encara que la llum solar és el tema principal junt amb la influència de la revolució industrial que es vivia a la seva època i els efectes que tenia en el paisatge.

Però hi ha també altres elements característics que ens ofereix: escenes mitològiques, la lluna, platges, Venècia… El que podem veure són obres des dels seus inicis, durant la dècada de 1790, fins a finals dels anys 1840.

Per Turner els elements de la natura eren forces amb el seu propi significat, encara que a nosaltres ens puguin resultar abstractes, de manera que tenen la seva pròpia simbologia que l’artista va investigar com plasmar.

El pintor, el millor paisatgista del període romàntic, va posar un gran interès en dominar els efectes de la llum, tant en aquarel·les com en els quadres; el seu procés de treball incloïa una acurada elecció del paper, i la seva tècnica de sobreposar i eliminar repetidament la pintura per crear un efecte borrós però identificable.

A través de gairebé cent obres que inclouen vint-i-sis olis, guaixes, dibuixos a llapis, gravats i quaderns d’esborranys, l’exposició ressegueix el desenvolupament de les composicions de Turner, a partir dels primers esbossos, fins a les aquarel·les, els olis o els gravats finals.

L’exposició ens revela com l’aquarel·la va ser fonamental en l’enfocament de l’artista, que li va permetre copsar la intensitat de les forces de la natura amb una precisió expressiva molt personal.

Per la importància de l’artista i per la qualitat de la mostra, aquesta és una d’aquelles exposicions que han de ser considerades com imprescindibles.

Fins l’onze de setembre.

El web del MNAC és https://www.museunacional.cat/ca

 

Així es va autoretratar cap als vint-i cinc anys Joseph Mallord William Turner, el millor paisatgista del període romàntic.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: