TXAIKOVSKI. HIMNE DEL QUERUBÍ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Piotr Ilitx Txaikovski va ser un dels més important compositors russos del Romanticisme.

La seva importància ha anat molt més enllà d’aquest període i en l’actualitat és un dels compositors més representats.

Txaikovski havia sigut un nen prodigi. Va començar a estudiar piano als cinc anys i als vuit ja podia llegir música tant bé com el seu professor; però curiosament, els seus pares preferien que fos funcionari i no músic. Per això el van enviar a estudiar a l’Escola Imperial de Jurisprudència on es diu que van mantenir les primeres relacions homosexuals que el van marcar tota la vida; de fet, anys després va contraure matrimoni per mantenir les aparences però aquesta unió va ser un desastre.

Encara que la seva vida personal era complicada, la professional va anar millor: va acabar sent músic tal com ell volia i la seva fama anava augmentant.

Com funcionari va treballar només tres anys, al Ministeri de Justícia, fins al 1863. Cinc anys després debutaria com compositor.´

Avui parlem d’una composició seva que no té música instrumental però en canvi sí té una gran musicalitat vocal. Es tracta de la Litúrgia de Sant Joan Crisòstom, una peça coral per se cantada a capella que Txaikovski va compondre el 1878.

L’Himne del Querubí és una de les peces que hi forma part. Era interpretada cada litúrgia ortodoxa divina de l’any amb l’excepció dels divendres i diumenges sants. La litúrgia divina és com es conegut també el servei eucarístic que consta de dues parts: una primera on son comentades les Escriptures i una segona consistent en l’oferiment del pa i el vi.

Es cantada després de la lectura de l’evangeli i es interrompuda per la Gran Entrada (és el moment on una processó entra a l’església portant objectes litúrgics).

Aquest himne va ser afegit a la litúrgia de Sant Joan Crisòstom per ordre de l’emperador Justinià a les acaballes del segle VI.

Com hem dit, es tracta d’una peça totalment vocal. No hi ha música però no cal, la seva profunditat i espiritualitat se la donen, encara que no soni ni un sol instrument.

L’himne diu:

“Nosaltres que representem misticament al querubí i cantem l’himne tres vegades sant a la Trinitat que ens dona la vida, deixem a un costat les preocupacions de la vida perquè puguem rebre al Rei de tot que ve invisiblement escortat pels Hostes Divins”.

Els cantants son el Cor de Cambra del Ministeri de Cultura de l’exURSS.

 

Piotr Ilitx Txaikovski va començar sent un nen prodigi i va acabar com un dels més importants compositors russos del Romanticisme.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: