TXAIKOVSKI. L’HIMNE DEL QUERUBÍ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Piotr Ilich Txaikovski

 

Piotr Ilich Txaikovski va ser un dels més important compositors russos del Romanticisme.

La seva importància ha anat molt més enllà d’aquest període i en l’actualitat és un dels compositors més representats.

Encara que és més conegut per les seves simfonies i ballets, va ser un home profundament interessat en la música i la litúrgia de l’església ortodoxa russa.

I és per això que li trobem una peça com Litúrgia de Sant Joan Crisòstom, una composició coral a cappella que va enllestir el 1878. Es basa en textos agafats de la Divina Litúrgia de Sant Joan Crisòstom que era el més celebrat servei eucarístic de l’església ortodoxa.

Una de les seves parts és l’Himne del Querubí, interpretada cada litúrgia de l’any amb l’excepció dels divendres i diumenges sants. La litúrgia divina és com es conegut també el servei eucarístic que consta de dues parts: una primera on són comentades les Escriptures i una segona consistent en l’oferiment del pa i el vi.

Es cantada després de la lectura de l’evangeli i es interrompuda per la Gran Entrada (és el moment on una processó entra a l’església portant objectes litúrgics).

Aquest himne va ser afegit a la litúrgia de Sant Joan Crisòstom per ordre de l’emperador Justinià a les acaballes del segle VI.

Es tracta d’una peça totalment vocal. No hi ha música però no cal, la seva profunditat i espiritualitat se la donen, encara que no soni ni un sol instrument.

L’himne diu:

“Nosaltres que representem misticament al querubí i cantem l’himne tres vegades sant a la Trinitat que ens dona la vida, deixem a un costat les proecupacions de la vida perquè poguem rebre al Rei de tot que ve invisiblement escortat pels Hostes Divins”.

Els cantants son el Cor de Cambra del Ministeri de Cultura de l’exURSS.

 

Piotr Ilich Txaikovski va començar sent un nen prodigi i va acabar com un dels més importants compositors russos del Romanticisme.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: