U2. BEAUTIFUL DAY

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Els irlandesos U2 son una de les bandes rockeres més famoses de la història; els seus 200 milions de discs venuts així ho avalen. A més, tenen una importantíssima col.lecció d’àlbums que han arribat al número 1: sis als Estat Units i nou al Regne Unit i tenen un record: 22 premis Grammy; ningú, sigui cantant o grup, ha aconseguit arribar a aquesta xifra.

A part de ser tant coneguts per la seva música, els U2 també ho son pel seu activisme social, especialment el seu cantant, Bono, nomenat vàries vegades al premi nobel de la pau. Per cert, el seu nom real es Paul Hewson però se li ha quedat Bono perquè quan va començar es feia dir Bono Vox en honor a una marca d’audífons de Dublín que així es deien; l’expressió és llatina i vol dir “bonica veu”.

Avui parlem d’un dels principals èxits del grup, la cançó Beautiful day. Era el primer tall del que a l’any 2000 era el seu desè àlbum d’estudi, All that you can leave behind, La cançó va ajudar a que l’àlbum es convertís en disc multiplatí.

Com d’altres talls del llarg durada, Beautifull day ens retrotreu als passats sons del grup després de que els experiments de l’anterior Discothèque no els anessin tan bé.

La cançó va ser molt ben rebuda i es va convertir en el 14è número 1 de la banda en quant a singles a Irlanda, el 4art número 1 al Regne Unit i el primer número 1 als Països Baixos. També va arribar a encapçalar les classificacions de molts altres llocs: Suècia, Bèlgica, Austria, Nova Zelanda, Suïssa, Alemanya…

A l’any següent, 2001, la cançó va guanya fins a tres Grammy i des d’aleshores el grup sempre toca la peça en tots els seus concerts, és un clàssic.

La versió que veiem al vídeo correspon a una actuació exclusiva als estudis Abbey Road de Londres acompanyats d’orquestra i cor en una gravació per un programa de la BBC.

La cançó diu:

“The heart is a bloom
Shoots up through stony ground
But there’s no room
No space to rent in this town
You’re out of luck
And the reason that you had to care
The traffic is stuck
And you’re not moving anywhere
You thought you’d found a friend
To take you out of this place
Someone you could lend a hand
In return for grace

It’s a beautiful day
The sky falls and you feel like
It’s a beautiful day
Don’t let it get away

You’re on the road
But you’ve got no destination
You’re in the mud
In the maze of her imagination
You love this town
Even if it doesn’t ring true
You’ve been all over
And it’s been all over you

It’s a beautiful day
Don’t let it get away
It’s a beautiful day

Touch me, take me to that other place
Teach me, I know I’m not a hopeless case

See the world in green and blue
See China right in front of you
See the canyons broken by cloud
See the tuna fleets clearing the sea out
See the bedouin fires at night
See the oil fields at first light and
See the bird with a leaf in her mouth
After the flood all the colours came out

It was a beautiful day
Don’t let it get away
Beautiful day

Touch me, take me to that other place
Reach me, I know I’m not a hopeless case

What you don’t have you don’t need it now
What you don’t know you can feel it somehow
What you don’t have you don’t need it now
You don’t need it now
It’s a beautiful day.”

 

El cor floreix com disparant-se des de la pedregosa terra, però no hi ha ninguna habitació ni espai per llogar en aquesta ciutat, ja no tens sort i la raó per la que et tendríes que preocupar és que hi ha un embotellament de tràfic i no et pots bellugar cap a ningun lloc.

Pensaves que havies trobat un amic que et tragués d’aquest lloc, algú a qui poguessis donar un cop de mà per retornar-li el favor.

Fa un dia preciós, cau del cel i tens ganes de tenir un dia preciós, doncs no deixis que s’escapi.

Ets a la carretera però no tens ninguna destinació, estàs en el fang en el laberint de la imaginació. I és que t’agrada aquesta ciutat encara que no sembli la veritat, has estat per tot arreu i tot t’ha impregnat.

Es un dia preciós, que no se t’escapi, és un dia preciós.

Acaricia’m i porta’m a aquell altre lloc; ensenya’m perquè sé que no soc un cas perdut.

Mira el món verd i blau, mira la Xina just davant teu, mira els congosts mig coberts pels núvols, mira els bancs de tonyina que es veuen al mar, mira les fogueres beduïnes per la nit, mira els camps de petroli amb la primera llum del dia, mira l’ocell amb una fulla a la boca; després del diluvi tots els colors van tornar a aparèixer.

Era un dia preciós, que no escapi, dia preciós.

Acaricia’m i porta’m a aquell altre lloc; ensenya’m perquè sé que no soc un cas perdut.

Allò que no tens, ara ja no ho necessites; allò que no coneixes, d’alguna manera ho pots sentir. Allò que no tens, ara ja no ho necessites, ara ja no ho necessites. Es un dia preciós.

 

Adam Clayton, The Edge, Bono i Larry Mullen son els U2.

El seu web és: http://www.u2.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: