UN CONCERT PER MANDOLINES DE VIVALDI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

 

Antonio Vivaldi va ser un polifacètic venecià a cavall entre els segles XVII i XVIII. A més de ser sacerdot catòlic, va ser compositor de més de 700 obres, de manera que per ell no tot va ser religió.

Aquest compositor del barroc tardà va ser una de les figures més rellevants de la història de la música i un dels fets en el que es reflexa el seu mestratge és que va consolidar el gènere del concert que era el més important a la seva època. Per aquest mateix motiu, és en el concert on es posa especialment de manifest l’originalitat de Vivaldi.

Aquests concerts van ser un model pels demès compositors de tota Europa, influint en l’estil dels seus contemporanis.

Va escriure més de 300 obres per un únic instrument solista (com violí, fagot, oboè, flauta o violoncel) i també va compondre concerts per més d’un instrument solista (son els que anomenem concierti grossi).

Ell entenia que un instrument havia de tenir un paper preponderant en el concert i per ell, aquest instrument va ser preferentment el violí. No és estrany doncs que ell mateix fos un virtuós tocant aquest instrument, sorprenent al públic amb la seva tècnica i per això els concerts que escrivia estaven pensats pel lluïment.

Però ja s’ha dit que el violí no va ser l’únic instrument en el que va pensar per aquest lluïment, de manera que avui ens fixem en una peça que va dedicar per la mandolina (una guitarra petita que recorda el llaüt), encara que en aquesta RV 558 i més concretament en aquest marxós allegro molto estan molt arropades per tota l’orquestra. De fet, encara que popularment es conegut com Concert per Mandolines, el seu nom autèntic és Concerto in C major for 2 violini in tromba marina, 2 flauti dritti, 2 madolini, 2 salmoe, 2 teorbe e violoncello RV558.

Es interpretat per Europa Galante, el grup liderat per Fabio Biondi, un dels violinistes barrocs que més ha estudiat a Vivaldi.

 

 

Antonio Vivaldi, un mestre de la composició i del violí.

Per saber-ne més cliqueu aqui.

 

 

L’orquestra de música barroca Europa Galante amb el violinista Fabio Biondi al capdavant.

El seu web és http://www.europagalante.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: