Una de les escenes picaresques de Caravaggio

 – O – O – O – O – O – O- O – O – O –

Resultado de imagen de caravaggio los tahures

Michelangelo Merisi da Caravaggio, conegut artísticament com Caravaggio, és un dels pintors italians més importants a cavall dels segles XVI i XVII.

Aquest artista milanès va viure en temps de la contrareforma religiosa i aquesta necessitava adornar els seus temples, i ell va ser un dels encarregats de fer-ho. No va desaprofitar els temps perquè els quadres que va fer li van donar gran fama.

Caravaggio va ser un mestre del clarobscur, la forma en que anava fent més fosques les ombres i com transformava el protagonista del quadre en un eix de llum cada vegada més penetrant, no s’havia fet abans d’ell, almenys fins a aquest nivell. Aquesta forma de pintar permetia plasmar el físic i la psicologia dels personatges d’una manera més real.

El 1594 va pintar el quadre Els tafurs, també conegut com Els jugadors de cartes. Es una pintura que durant molt temps va pertànyer al cardenal Del Monte, protector de l’artista.

Forma part d’una col.lecció de quadres que Caravaggio va pintar sobre escenes picaresques que van tenir molt èxit a Itàlia, no sols per tractar-se de temes simpàtics sinó també per la manera especial d’enfocar l’escena, en un espai limitat i sense referències arquitectòniques, circumstància que feia ressaltar més els personatges, els donava més força.

Hi havia un element comú en tots aquests quadres: la presència d’un incaut estafat per un bergant. Aquesta escena no n’és una excepció i representa una partida de cartes entre un jove que la roba que porta denota que té diners i està jugant confiadament, i un jove tafur ajudat per un camarada de més edat.

Les figures es representen de mig cos sense un fons que les emmarqui i la llum prové d’un punt indefinit com es habitual en les obres de l’artista italià.

Mentre el jugador de l’esquerra del quadre està abstret en la jugada, el camarada del tafur senyala a aquest les cartes que necessitarà, les quals porta ocultes a l’esquena.

Es curiós que el motiu que justifica la confabulació dels dos tafurs, els diners, no aparegui a ningun lloc en la representació.

Una curiositat: s’aprecia com el dors de les cartes és totalment blanc. Això es degut a que en aquella època no s’imprimien per falta de qualitat per deficiència del paper i per les limitacions tècniques.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar a Texas, Estats Units, doncs es troba exposada al Musueu d’Art Kimbell, a Fort Worth.

Per veure el quadre a pantalla completa cliqueu aquí.

Així era Caravaggio. Podeu veure la seva biografia aquí.

 

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: