UNA JOVEN PROMETEDORA, D’EMERALD FENNELL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Tots pensaven que Cassie era una jove molt prometedora… fins al dia en que un terrible succés la va fer abandonar la carrera de medicina. Però ara porta una doble vida aprofitant la seva intel·ligència i astúcia: la seva rutina diària és anar de casa -ja té la trentena i viu amb el pares- a la feina en una cafeteria en la que no acostuma a tractar massa bé la clientela. Però quan arriba la nit…

Emerald Fennell debuta en la direcció amb un al·legat estimulant, retorçat i feminista del que també ella és guionista.

La pel·lícula, Una joven prometedora, és la més àcida descripció que s’ha vist en molt temps d’allò que alguns anomenen cultura de la violació. Es un film oportú, un thriller (entre altres coses) de venjança en temps de #MeToo.

El film ens mostra a la protagonista ja en la tasca de recompondre el món quan aquest se li va trencar per la mort, probablement per suïcidi, de la seva millor amiga, que havia sigut violada i humiliada durant una etílica festa universitària. Es una història en la que la venjança té un to diferent a l’habitual de les pel·lícules sobre aquest tema.

Destaca l’habilitat de Fennell per reflectir a nivell estètic l’univers inquietant i dolorosament infantil d’una dona, la vida de la qual va quedar estancada per desgràcia des de feia molt temps. La directora i guionista no decideix sobre si la protagonista és una heroïna justificada o una psicòpata portada a la bogeria a causa del dolor i de la part més salvatge de la cultura masclista; no sembla voler preferir que l’espectador celebri el coratge i l’astúcia de la jove o es preocupi per la seva salut mental, sinó que va en les dues direccions.

Fennell ha treballat amb cura fins i tot els colors, primordialment el vermell i el blau, però no per donar un to kitsch al film sinó per representar els estats d’ànim d’aquesta venjadora que demostra als homes que ja no poden actuar amb impunitat.

I d’altra banda, també cal fer esment de la magnètica actuació de l’actiu Carey Mulligan. El seu personatge, ben lluny de ser una presa, esdevé una arma de venjança contra els autodenominats “bons nois”. Un d’aquests nois diu: “el malson de home és ser acusat d'”això”. El contraatac de Cassie és: “endevines quin és el malson de tota dona”? Mulligan conforma un rol que no busca especialment ninguna aprovació o desaprovació sinó que pretén més bé cridat l’atenció, i certament ho aconsegueix del tot.

El resultat és una pel·lícula sorprenent. No cerca com a premissa la versemblança (aquesta justiciera improbable), però ofereix moltes coses en una: és thriller, tragèdia i comèdia negra, en qualsevol cas, una comèdia cruelment intel·ligent.

Provocativa, atípica i visceral, és un film furiós sobre un assumpte que enfurisma.

 

Emerald Fennell, directora i guionista d’Una joven prometedora.

A més, és també actriu: és Camila Parker Bowles a la sèrie The Crown.

Sens dubte, desprès d’aquest debut com realitzadora, Fennell és un dels noms de moda.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: