VERA BRITTAIN. TESTAMENTO DE JUVENTUD

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Vera Brittain va dedicar gairebé vint anys a escriure Testamento de juventud, obra en la que havia d’haver espai “per als éssers estimats i també per aquells als que no coneixerem mai, però que, sens dubte, són els nostres iguals”.

Poques vegades s’ha explicat la vida de la joventut que va patir la Primera Guerra Mundial i la postguerra, amb tanta profunditat, elegància i exactitud. S’hi combinen les experiències (sempre reals) de la filla del propietari d’una fàbrica de paper de províncies que lluitava per emancipar-se, amb les de la jove estudiant d’Oxford i amb el sofriment que aquesta mateixa jove, convertida en infermera en el front durant la guerra; la seva passió per l’estudi i la literatura amb l’afecte per molts dels que la van envoltar des que era una adolescent… tots els seus amics lluitarien a les trinxeres i tots els seus amics viurien la fi d’una època millor en la que tot semblava més pur i ingenu.

“Si la guerra em perdona la vida”, va escriure Brittain al seu germà, “el meu únic objectiu serà immortalitzar en un llibre la nostra història, dels nostres amics”. Aquell desig que gairebé era una promesa es va convertir en un dels llibres de memòries més famosos i commovedors del segle XX. Tot i el seu interès per ajustar-se al marc històric d’allò que va passar i a dades reals, Vera Brittain, quan escrivia, sempre ho feia amb un aire poètic i amb sentiment, recolzat per una viva intel.ligència i les seves fervents creences feministes i pacifistes.

Les pàgines més intenses d’aquestes memòries tenen a veure amb la relació amb familiars i amics: l’angoixa per la manca de notícies entre carta i carta; la provisionalitat de tot, de les amistats, de les ocupacions i de la pròpia vida, i el desconsol amb el que rebia les notícies dolentes: “Aquell estat de suspensió física en el que el cos sembla no acusar ni fred ni calor, ni gana ni set, ni cansament ni dolor, mentre el cervell funciona d’una manera excepcionalment lògica i clara”.

Quan finalment va publicar el 1933, Testamento de juventud va ser un èxit instantani. la primera edició es va exhaurir en poques setmanes; Virginia Wolf va anotar en el seu diari que se sentia impel.lida a quedar-se desperta tota la nit per acabar de llegir-lo, i quan va aparèixer l’edició americana, The New York Times va escriure que aquella història autobiogràfica era “honesta”, reveladora i punyentment maca”.

Vera Brittain era filla, com dèiem al començament, del propietari d’una fàbrica de paper que volia convertir-la en la típica dona de casa ben casada, però ella va lluitar per emancipar-se i va estudiar en una universitat tant exigent com la d’Oxford. Aquesta actitud queda reflectida en el llibre que està considerat com un clàssic de la literatura feminista per la descripció de la lluita d’una noia per conrear-se una carrera en una societat a la que no li acabaven d’encaixar dones amb educació superior.

I des d’una perspectiva més àmplia, aquesta és la història d’una generació de joves angleses que van arribar a l’edat adulta a la Primera Guerra Mundial, les quals van patir una experiència de pèrdua -marits, germans, promesos, pares, cosins i joves amics- que poques vegades s’ha narrat millor.

Es sorprenent que un llibre que va tenir tant d’èxit hagi trigat vuit dècades en arribar a Espanya traduït. Una bona oportunitat per llegir-lo si no es domina l’anglès.

 

Vera Brittain va descobrir el feminisme amb La dona i el treball d’Oliver Schreiner, i va continuar l’exemple del seu germà per convèncer els pares de què la deixessin continuar estudiant més enllà de l’educació bàsica. “Que trist és ser dona!” va escriure en el seu diari el 1913. “Els homes tenen moltes més alternatives a la seva disposició a l’hora d’escollir”, va deixar dit.

L’obra aquí comentada va tenir tant d’èxit que la BBC en va fer una sèrie i més recentment va ser portada al cinema en una pel.lícula dirigida per James Kent i protagonitzada per Alicia Vikander.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: