VERDI. DI QUELLA PIRA, DE L’OPERA IL TROVATORE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Il Trovatore és una òpera en quatre actes amb música de Giuseppe Verdi basada en l’obra de teatre El trovador d’Antonio García Gutiérrez.

Va ser estrenada l’any 1853 a Roma i des d’aleshores sempre ha tingut un gran èxit.

La trama es desenvolupa entre Biscaia i Aragó als inicis del segle XV. La bellesa de les seves melodies fan d’ella una de les més representades de Verdi.

Es una de les seves obres més difícils d’interpretar perquè necessita de cinc veus de gran qualitat doncs encara que el paper del baix és curt, es precís una veu rotunda i també per els quatre protagonistes principals. Un d’ells és Manrico que en el vídeo és interpretat per Mario del Monaco, un dels millors tenors dramàtics del segle XX.

Del Monaco posseïa una de les veus més potents que s’han conegut a la història de l’òpera. Tant, que a vegades li costava modular el volum.

També era molt expressiu en les seves interpretacions com podem veure en el vídeo.

El trobador del títol de l’òpera és ell, Manrico. Fill adoptiu d’Azuzena, una gitana, quan s’assabenta que el comte de Luna, el seu rival en els seus amors amb Leonora -que correspon a Manrico-, ha capturat a Azuzena i l’ha condemnada a la foguera, corre a salvar-la interpretant una de les àries més conegudes de l’òpera: Di quella pira. En ella, Del Monaco ens fa una demostració de la seva potència de veu:

 

“Di quella pira l’ orrendo foco
tutte le fibre m’ arse, avvampò!…
Empi spegnetela, od io fra poco
col sangue vostro la spegnerò…
Era già  figlio prima d’ amarti,
non può frenarmi il tuo martir.
Madre infelice, corro a salvarti,
o teco almeno corro a morir!”.

 

Les flames d’aquella horrible pira inflamaven i consumien tot el meu ésser. Homes despietats, apagueu-lo o ben aviat faré el mateix amb la vostra sang.

Vaig ser el teu fill abans de començar a estimar-te; els teus turments no m’aturaran.

Infeliç mare, corro a rescatar-te o moriré amb tu!“.

 

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

El florentí Mario del Monaco ha passat a la història de la música com un dels cantants d’òpera amb veu més potent.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: