VERDI. I MASNADIERI, PRELUDI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

La seva fama depassava l’àmbit cultural purament italià per estendre’s per tot el continent, fins i tot a Londres, com és el cas de l’òpera que comentarem a continuació. Es tracta de I masnadieri (Els bandolers), basada en una obra (Die Räuber) de l’escriptor alemany Friedrich von Schiller.

L’any 1842 Benjamin Lumley va ser posat al front de la gestió del Her Majesty’s Theatre, la seu tradicional per l’òpera italiana a Londres. Tres anys després s’hi va estrenar Ernani, de Verdi, el que va constituir la primera representació britànica d’aquesta òpera. El gran èxit va convèncer Lumley de l’oportunitat d’encarregar una nova òpera al compositor, qui aleshores era un valor emergent en el món de l’òpera italiana, per l’estrena absoluta a Londres. Verdi va acceptar l’encàrrec i la producció va ser programada per a l’estiu de 1846, encara que per problemes de salut del compositor italià, l’estrena va haver d’ajornar-se a l’any següent.

Durant la convalescència, un dels millors amics de Verdi, Andrea Maffei, un distingit poeta que havia traduït a Shakespeare i Friedrich von Schiller a l’italià, va suggerir que Die Räuber de Schiller podria ser un bon tema operístic. El mateix Maffei va treballar en el llibret basat en el tema de l’escriptor alemany que en italià va rebre el nom de I masnadieri.

L’obra s’acabaria estrenant al Her Majesty’s Theatre a l’estiu de 1847.

Va ser el mateix Verdi qui va dirigir l’orquestra en l’estrena, i va ser un gran triomf tant de públic com de crítica.

De l’òpera, nosaltres ens fixem en el preludi, molt bo musicalment, i que compta amb el violoncel com instrument solista encarregat d’executar les belles melodies de la peça.

L’orquestra que veiem al vídeo és la Simfònica de la RAI italiana, dirigida per Daniele Abbado, fill de Claudio, prestigiós director ja mort, de qui ha heretat l’ofici.

El violoncel solista corre a càrrec de Pierpaolo Toso. Atenció a la seva interpretació.

 

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps. Per saber més d’ell: http://ca.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Verdi

Daniele Abbado va estudiar Filosofia però finalment es va decantar per seguir la carrera del seu pare Claudio Abbado, com director d’orquestra.

El seu web és: http://www.danieleabbado.com/index_eng.htm

El violoncel.lista Pierpaolo Toso col.labora regularment amb vàries formacions de cambra i és el violoncel solista de l’Orquestra de la RAI. Toca un violoncel Stefano Scarampella del 1914.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: