VERDI. I VESPRI SICILIANI, OBERTURA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

La seva fama depassava l’àmbit cultural purament italià per estendre’s per tot el continent. Es per això que l’any 1852 va signar un contracte a França per compondre una òpera per ser estrenada a París tres anys després durant l’Exposició Universal de 1855.

Aquesta òpera va ser Les vêpres siciliennes, titulada així en francès per raons obvies, encara que és més coneguda sota el títol italià de I vespri siciliani.

Es tracta d’una òpera en cinc actes que es va estrenar al 1855, tal com estava estipulat en el contracte, a la sala operística Garnier.

L’obra es basa en fets històrics que es van produir al 1282 i que es coneixen, esclar, com les vespres sicilianes. Aquests fets històrics van ser l’aixecament popular de l’illa de Sicília contra la tutela del rei de França Carles I d’Anjou que tenia el control de l’illa amb el suport papal. La revolta va prendre el nom que té perquè va començar a l’inici de la pregària de vespres del dilluns de Pasqua a l’Església de l’Esperit Sant de Palerm.

L’òpera és una de les més llargues compostes per Verdi i va ser qualificada com grand opera. Compta amb una extensa obertura d’uns nou minuts que és la més llarga de totes les de Verdi i té alguns elements formals de sonata. En ella es poden distingir dues parts, una primera més lenta i continguda perquè es refereix al tema de la mort que serà desenvolupat quan s’interpreti una de les primeres àries, i una segona part, més variada i sonorament més espectacular, que serà desenvolupada en un duet que té lloc al tercer acte de l’obra.

Es aquesta obertura record de Verdi (per la durada) la que podem escoltar en el vídeo. Té moments amb melodies exquisides i d’altres espectaculars en els que intervé gairebé la totalitat de l’orquestra -que és la Filharmònica de Berlín- fins al final majestuós.

El director és l’expressiu milanès Claudio Abbado, mort el 2014, a qui aquells que han seguit de fa temps els concerts d’Any Nou de la Filharmònica de Viena, segur que el reconeixeran ràpid perquè l’ha dirigit en més d’una ocasió.

Per cert, l’òpera de la que podem escoltar l’obertura, va tenir lloc a Palerm. Quin millor indret que la ciutat on es va iniciar la revolta popular fa set-cents anys? El recinte és el Teatre Massimo Vittorio Emanuele, un dels més grans d’Europa.

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Claudio Abbado, descendent d’una família de músics, va ser un prestigiós director italià que va tenir l’honor de dirigir importants orquestres i haver obtingut varis premis.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: