VERONÈS. MOISÈS SALVAT DE LES AIGÜES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Moisès salvat de les aigües, per el Veronès.

Les dames recullen Moisès.

La filla del faraó luxosament vestida.

 

Fill d’un picapedrer, Paolo Cagliari, conegut com El Veronès, va ser un dels grans representats del manierisme venecià del segle XVI.

Aquí tenim un exemple de la seva pintura. Es tracta d’una escena de l’Antic Testament (Èxode 2, 5-6) que narra el moment en el que la filla del faraó i les seves dames recullen de les aigües del Nil la canastra en la que Moisès havia sigut dipositat per la seva mare per salvar-lo de la matança de nens ordenada pel governador.

Al marge del text bíblic, Veronès va incloure en la composició un nan, un personatge freqüent en les corts europees del segle XVI (era senyal de capacitat econòmica i prestigi) i l’escena es desenvolupa en l’ambient de dia de camp de les vil.les vènetes contemporànies a l’artista.

Poques vegades en la història de la pintura un tema religiós havia sigut objecte d’un tractament tan profà, encara que sí que es veia la incorporació d’elements contemporanis d’aquest o d’altes artistes a representacions d’altres èpoques, és a dir, que no era inusual aquest tipus de descontextualització.

De tota manera cal dir que Veronès va haver de presentar-se davant la Inquisició quan aquesta va entendre que pintava els temes religiosos amb una excessiva llibertat que fregava la irreverència. Veronès va argumentar que afegia personatges, animals i altres elements per exigències creatives.

Aquest quadre el va pintar cap al 1580, uns pocs anys després de la seva topada amb l’Església.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a Madrid doncs es troba exposada al Museu del Prado.

 

Així es va autoretratar Paolo Cagliari, el Veronès.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: