VERROCCHIO. LA DAMA DEL POM

– O – O – O – O – O – O – O- O – O –

La dama del pom.

Detall de les mans i el pom de flors.

Primer pla de la noia.

Detall del treball de la roba.

 

Un dels grans artistes del Quattrocento italià va ser Andrea del Verrocchio (1435 – 1488).

Aquest florentí va ser escultor, pintor, orfebre, músic i tallista, és a dir, un home renaixentista dominant diverses especialitats. Va tenir com deixeble a Leonardo da Vinci; no cal dir que aquest va tenir un magnífic professor: de tal buc, tal eixam.

La fama de Verrocchio va créixer quan va entrar a treballar a la cort de Llorenç de Medici a la seva ciutat, a Florència. Solament va deixar la cort quan va decidir traslladar el seu taller a Venècia.

Ja hem dit que va ser un artista amb moltes facetes. Avui ens referim a una d’ellas: l’escultura.

Es va focalitzar en aquesta disciplina a la dècada de 1470 i una de les millors obres que ens ha deixat va ser un bust titulat La dama del pom que va fer el 1478.

L’escultura la realitza sobre un marbre que es diria que és gairebé cera perquè en ell l’artista fa un autèntic exercici de modelatge: les formes semblen tenir vida sota el color del marbre que desprèn una sensació de morbidesa que causa la impressió de que la noia representada sigui de carn i os.

Sent un exemple de volum i perfecció formal, la seva contemplació et deixa la sensació de què també podries estar observant una pintura realista.

L’obra té la seva càrrega simbòlica: el pom de flors fa referència a la transitorietat de la bellesa que, com les flors, acabarà per marcir-se.

I qui és la noia representada? Doncs es tracta de Lucrezia Donatti, una noble florentina que va ser amant de Llorenç de Medici. Aquest, per raons d’estat, es va casar amb Clarice Orsini mentre que Lucrecia s’acabaria casant amb el comerciant Niccolò Ardighelli. Llorenç li va dedicar un poema: Corint.

Que vulgui veure l’original de l’obra ho pot fer al Museu del Bargello de Florència.

 

Andrea del Verrocchio, un dels grans artistes italians del Quattrocento.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: