VICTORIEN TOURNIER. A L’AGUAIT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

A l’aguait, per Victorien Tournier.

Des de l’angle contrari.

L’atenta mirada del guerrer.

Primer pla lateral.

Detall del treball de la musculatura.

 

Es curiós que hi ha artistes que se’ls coneix més per l’obra que ens han deixat que no pas per la seva pròpia vida.

Ja n’hem parlat d’algun en aquestes pàgines. Avui li toca el torn a un altre semi desconegut: Victorien Tournier (també dit Victor Tournier).

Com dades personals sí sabem almenys que va néixer a Grenoble el 1833 i va morir a Paris el 1910.

Ens ha deixat algunes obres de factura clàssica de les que presentem la més coneguda, titulada A l’aguait.

Es tracta d’una estàtua en marbre blanc d’un guerrer gal. El personatge apareix completament nu estès sobre una roca amb el cap aixecat i mirant atentament cap endavant. Està en una actitud clarament de guàrdia, vigilant la possible arribada d’enemics.

La seva nuesa s’explica pel desig de l’artista de fer un estudi anatòmic en el que destaca el treball de les parts que es veuen més en tensió per la posició del guerrer que inclou un escorç. Una figura certament sorprenent i dinàmica.

L’obra va ser exposada amb èxit al Saló de París l’any 1900. Aquest èxit va fer que la ciutat li demanés dos anys després fer una versió per deixar-la exposada públicament. En efecte, aquesta segona obra es troba al jardí del parisenc Hospital de Santa Ana.

La versió que aquí veiem és la primera, que actualment es troba en mans privades.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: