VIDA? O TEATRE? AL MONESTIR DE PEDRALBES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Charlotte ha nascut.

Es fa públic el seu naixement.

El rabí de la comunitat.

Charlotte aprèn a dibuixar.

Ottilie Moore i els avis de Charlotte. -Ottilie va ajudar la família a França-.

Charlotte amb els avis a França.

Autoretrat de Charlotte Salomon.

 

El Monestir de Pedralbes presenta l’obra (l’única però amplia obra) d’una artista negada i oblidada fins fa poques dècades que, tanmateix, és el reflex viu, intens i sentit de tota una època.

Es tracta de Charlotte Salomon (1917-1943). Jueva, tenia només vint-i-sis anys quan va ser deportada i exterminada a Auschwitz. La seva vida, curta però intensa, va estar marcada per l’amor, la mort i una història familiar de patiment que la va conduir a refugiar-se en l’art com a via catàrtica i de salvament. A través dels 782 guaixos que formen l’excepcional obra Vida? o teatre?, una amplia selecció dels quals (237) es presenta en aquesta exposició, Charlotte Salomon va mirar de descriure la seva vida per trobar-se a si mateixa, per superar el passat i per mirar de viure un present efímer a les vigílies de l’Holocaust.

S’havia queda orfe de mare als nou anys. El seu pare, un reputat cirurgià jueu, es va tornar a casar amb la cantant d’òpera Paula Lindberg. Els tres portaven una vida tranquil.la a Berlín fins que els nazis van arribar al poder. Charlotte va entrar en una acadèmia d’art però abans de què pogués acabar els estudis els seus pares la van enviar al Sud de França amb els seus avis materns, i ells van fugir a Amsterdam. Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial, l’avia de Charlotte es va suïcidar. Va ser aleshores quan el seu avi li va confessar que la seva mare també s’havia suïcidat, com també la germana de la seva mare, un germà de la seva àvia i alguns parents més. Charlotte tenia ja vint-i-dos anys i va decidir que en lloc de llevar-se la vida, pintaria la seva pròpia autobiografia.

Durant divuit mesos va treballar sense descans fins a completar un manuscrit format per les 782 pintures abans esmentades. A sobre de cada imatge va col.locar una fulla semitransparent amb un breu text explicatiu, com si fos una novel.la gràfica. Però a més algunes escenes contenen anotacions sobre la música que acompanya les imatges, la banda sonora de la seva vida. Es per això que podríem dir que Leben? oder Theater? és una obra d’art total.

Així que va acabar l’obra la va empaquetar i la va lliurar a un metge amic de la família perquè la guardés, dient-li: “aquesta és tota la meva vida”. A l’any següent es va casar a Niça amb un altre refugiat jueu, d’orígen austríac, però la Gestapo els va agafar i els va enviar en tren al camp de concentració d’Auschwitz. A Charlotte la van executar pràcticament en arribar. Tenia vint-i-sis anys i estava embarassada del seu primer fill. El marit va ser assassinat uns mesos més tard.

Així doncs, Vida? o teatre? és una autobiografia dramatitzada i estructurada com si fos una obra teatral o una comèdia musical dividida en tres actes (pròleg, cos i epíleg), on els noms dels protagonistes estan lleugerament alterats respecte a la realitat i amb elements ficticis que transformen l’experiència vital de l’artista en una història dramàtica, catàrtica i curadora. El conjunt és una aportació artística única a la memòria cultural de l’Europa del segle XX.

Fins al 17 de febrer.

El Monestir de Pedralbes on està tenint lloc l’exposició.

El seu web és http://monestirpedralbes.bcn.cat/ca/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: