VINCENT ÉMILE FEUGÈRE DES FORTS. ABEL MORT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Primer pla d’Abel mort.

L’escultura sencera.

Vista de mig cos.

 

El parisenc Vincent Émile Feugère des Forts va ser un reconegut escultor del segle XIX.

Va sentir l’atracció de l’art de ben jove i es va dedicar a estudiar, primer amb un professor de pintura, l’artista François-Joseph Heim, i després amb l’escultor Jehan Du Seigneur.

Va exposar per primera vegada al Saló el 1849, quan tenia vint-i-quatre anys, circumstància que li va permetre anar guanyant popularitat.

Així, al 1853 estava esculpint dos baix relleus que representaven a sant Joan i sant Mateu per la capella de l’Hôpital Lariboisière de Paris. També realitza el grup del Calvari per la capella del Calvari de l’església Saint-Jacques-Saint-Christophe de la Villette.

El 1864 torna al Saló i triomfa amb l’escultura en guix Abel mort per la que rep una medalla, avanç de presentar la versió en marbre al Saló de 1866.

Precisament en aquesta última, en ser la més coneguda, ens fixem.

Recordant el que ens explica la Bíblia, Caín i Abel eren els fills d’Adam i Eva. Caín era el germà gran. Van créixer junts fins que amb els anys Abel es va dedicar a fer de pastor mentre que Caín es dedicava a l’agricultura. Un dia fan una ofrena a Déu: Caín dóna productes de la terra i Abel dóna alguns dels primers nou nats del seu ramat. Déu accepta l’ofrena d’Abel però no la de Caín. Pres d’una gran colera i gelosia Caín mata Abel. Es el primer assassinat de la història.

L’escultura ret homenatge a Abel, protagonista absolut, que apareix estirat a terra, immòbil. Donaria la impressió de que es tracta d’un jove que està dormint sinó fos per la ferida que es pot veure sobre el seu front que delata que s’ha produït un acte violent.

A partir d’aquesta escultura, a Feugère des Forts li van anar molt bé les coses. Com a mostra una dada: va obtenir medalla durant tres Salons consecutius, del 1865 al 1867.

Qui vulgui veure l’original d’aquesta peça, haurà de viatjar fins a Paris doncs es troba exposada al museu d’Orsay de la capital francesa.

Al costat del riu Sena es troba el Museu d’Orsay, la pinacoteca on podrem veure l’escultura de Feugère des Forts.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: