VIVALDI. CONCERT PER FLAUTA Nº 1 EN F MAJOR RV 433 “LA TEMPESTA DI MARE”

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Antonio Vivaldi.

 

Antonio Vivaldi va ser un polifacètic venecià a cavall entre els segles XVII i XVIII. A més de ser sacerdot catòlic, va ser compositor de més de 700 obres, de manera que per ell no tot va ser religió.

Aquest compositor del barroc tardà va ser una de les figures més rellevants de la història de la música i un dels fets en el que es reflexa el seu mestratge és que va consolidar el gènere del concert que era el més important a la seva època. Per aquest mateix motiu, és en el concert on es posa especialment de manifest l’originalitat de Vivaldi.

Aquests concerts van ser un model pels demès compositors de tota Europa, influint en l’estil dels seus contemporanis.

Va escriure més de 300 obres per un únic instrument solista (com violí, fagot, oboè, flauta o violoncel) i també va compondre concerts per més d’un instrument solista (son els que anomenem concierti grossi).

Ell entenia que un instrument havia de tenir un paper preponderant en el concert i per ell, aquest instrument va ser preferentment el violí. No és estrany doncs que ell mateix fos un virtuós tocant aquest instrument, sorprenent al públic amb la seva tècnica i per això els concerts que escrivia estaven pensats pel lluïment.

Però ja s’ha dit que el violí no va ser l’únic instrument en el que va pensar per aquest lluïment. Un altre va ser la flauta i va compondre un total de sis concerts per aquest instrument de vent. Aquí escoltem el primer d’ells compost el 1728 i conegut com La tempesta di mare.

El flautista és un home del que ja hem parlat en aquest bloc, l’irlandès James Galway, conegut com l’home de la flauta d’or i reconegut com un dels mes grans virtuosos d’aquest instrument.  Està acompanyat per l’orquestra I Solisti Veneti dirigida per Claudio Scimone.

Com podem apreciar, gairebé tot és molt venecià en aquest vídeo, no sols la música de Vivaldi.

 

Antonio Vivaldi, un mestre de la composició i del violí.

Per saber-ne més cliqueu aquí.

Sir James Galway és una llegenda viva de la flauta.

El seu web és http://www.jamesgalway.com/

Claudio Scimone és un director i compositor italià especialitzat en música antiga i operística. Ha obtingut una gran reputació internacional recuperant peces barroques i renaixentistes. Es fundador i director de l’orquestra de música de cambra I Solisti Veneti.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: