VIVALVI. CONCERT EN DO MAJOR PER MANDOLINA RV 425

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Antonio Vivaldi va ser un polifacètic venecià a cavall entre els segles XVII i XVIII. A més de ser sacerdot catòlic, va ser compositor de més de 700 obres, de manera que per ell no tot va ser religió.

Aquest compositor del barroc tardà va ser una de les figures més rellevants de la història de la música i un dels fets en el que es reflexa el seu mestratge és en que va consolidar el gènere del concert que era el més important a la seva època. Per aquest mateix motiu, és en el concert on es posa especialment de manifest l’originalitat de Vivaldi.

Aquests concerts van ser un model pels demès compositors de tota Europa, influint en l’estil dels seus contemporanis.

Va escriure més de 300 obres per un únic instrument solista (com violí, fagot, oboè, flauta o violoncel) i també va compondre concerts per més d’un instrument solista (son els que anomenem concierti grossi).

Ell entenia que un instrument havia de tenir un paper preponderant en el concert i per ell, aquest instrument va ser preferentment el violí. No és estrany doncs que ell mateix fos un virtuós tocant aquest instrument, sorprenent al públic amb la seva tècnica i per això els concerts que escrivia estaven pensats pel lluïment.

Avui escoltem una composició seva de l’any 1725, el Concert per mandolina en do major, RV 425. Es una obra que sovint s’interpreta junt amb Les quatre estacions.

La peça està composta pensant en el lluïment de la mandolina com instrument solista amb una molt bona interacció amb l’acompanyament. Es una de les obres escrites per mandolina més famoses de la història de la música.

Els moviments que escoltem són el allegro, largo, allegro i els interpreten Il Giardino Armonico, un dels grups de música de cambra barroca més importants. El solista és Duilio Galfetti, qui no solament ha tocat amb ells sinó també amb d’altres importants orquestres.

 

Antonio Vivaldi, un mestre de la composició i del violí.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Fundat el 1985 a Milà, Il Giardino Armonico és un dels més prestigiosos conjunts de música barroca. Aquí els tenim al complet.

El seu web es http://www.ilgiardinoarmonico.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: