VLADIMIR VAVILOV. AVE MARIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Avui parlem d’un músic rus no massa conegut fora del seu país: Vladimir Vavilov (1925 – 1973).

Es poc conegut perquè algunes composicions seves les va signar com anònimes. Es un cas ben curiós. A part de compositor era guitarrista i llaütista.

Va ser alumne del guitarrista Isakov i del compositor Logann Admoni qui donava classes a la universitat musical Rimski-Korsakov de Leningrad.

Vavilov va tenir el seu paper en el ressorgiment de la música antiga a l’ex Unió Soviètica. Va compondre la majoria de les seves obres tant en llaüt com en guitarra i va treballar com editor i compositor en una editora estatal de música.

Acostumava a atribuir les seves pròpies obres a d’altres compositors, normalment de l’època renaixentista o barroca i fins i tot posteriors, sense cenyir-se estrictament a l’estil que hauria de correspondre, diguem-ne que anava una mica per lliure. Així, les seves obres van assolir una gran circulació i algunes d’elles van aconseguir l’estatus d’autèntica música folk amb diferents poemes que s’incorporaven a les seves melodies.

Tot i això, Vavilov va morir sumit en la pobresa.

Hi ha una peça que causa controvèrsia en relació a si va ser d’ell o d’un altre compositor. Es tracta d’un Ave Maria que és atribuït a Giulio Caccini, compositor italià del segle XVI. En realitat la versió que ha arribat fins a nosaltres és de Vavilov. Sabem que la va compondre el 1970, que ell mateix la va gravar en un disc titulat Música de llaüd dels segles XVI i XVII però la va qualificar de peça anònima. Tot i el nom del disc, ell mateix havia compost gairebé totes les cançons gravades. El que s’hagi atribuït a Caccini és degut a que el rus es va inspirar en una peça de l’italià per compondre-la.

De l’obra s’ha fet la versió que podem veure i escoltar al vídeo. La ballarina és la moscovita Tatiana Osipova, actualment primera ballarina del Ballet Reial de Londres.

La veu és de la soprano sud-coreana Sumi Jo, reconeguda internacionalment i que el 1992 va compartir un premi Grammy a la millor gravació d’òpera per la interpretació de Die Frau ohne Schatten, de Richard Strauss.

En quant al vídeo, és obra de la russa Alisa Aslanova qui no solament fa vídeos sinó que és fotògrafa, coreògrafa i editora de les revistes de dansa Ballet InsiderLa Personne Journalist.

 

El compositor, guitarrista i llaütista rus Vladimir Vavilov, d’influència musical renaixentista i barroca.

Tatiana Osipova va entrar al Ballet Bolshoi amb divuit anys. Després va passar per l’American Ballet Theatre de Nova York i va tornar a Europa, al Ballet Mikhailovsky. Actualment és la primera ballarina del Ballet Reial de Londres.

De Seül és la soprano Sumi Jo de qui en certa ocasió, el director Herbert von Karajan va dir que era “una veu del cel”.

El seu web és http://www.josumi.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: