WAGNER. LA CAVALCADA DE LES VALQUÍRIES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Richard Warner

 

Richard Wagner: heus aquí un geni que va transcendir l’àmbit musical doncs no sols va ser compositor i director d’orquestra sinó també poeta i dramaturg.

Creador del drama musical i renovador del gènere operístic, va ampliar l’horitzó del teatre líric en establir les bases d’una òpera pròpiament alemanya, en la qual l’acció dramàtica preval sobre el virtuosisme vocal (el que no vol dir en absolut que es desmereixi).

Wagner, amb tot el seu cabal intel.lectual, era un home desitjós de plasmar a l’escena les seves idees dramàtiques i filosòfiques, i per això es converteix en el seu propi llibretista, del que resulta la figura completa del poeta-dramaturg-compositor, la música del qual serveix a les seves mateixes finalitats teatrals.

En aquesta línia fiolosòfic-musical es troba L’anell del nibelung, una sèrie de quatre drames musicals èpics basats lliurement en figures i elements de la mitologia germànica. Les quatre òperes del cicle son L’or del RinLa valquíriaSigfrid i El capvespre dels déus. Wagner va compondre el cicle per ser representat durant quatre nits consecutives.

Una sèrie d’aquesta envergadura ha donat moments musicals mítics com és el cas de La cavalcada de les valquíries de la segona obra del cicle, La valquíria.

Les valquíries eren filles del déu Wotan, engendrades totes elles fora de matrimoni, que servien al seu pare, entre altres coses, presentant-se en les batalles una vegada que aquestes havien finalitzat, per recollir les ànimes dels millors guerrers morts i portar-les al Walhalla, -la residència dels déus- per disposar així d’un gran exercit celestial per defensar-la.

La valquíria és la més representada de les quatre obres i a Espanya va arribar el 1899 (dinou anys després de la seva estrena a Alemanya). La primera representació va tenir lloc precisament a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu.

Qui no ha escoltat alguna vegada la música que sona al vídeo, encara que no sigui aficionat a l’òpera? Crida l’atenció el muntatge escènic que es va fer al Metropolitan de Nova York: les columnes de l’escenari es transformen en les cavalcadures de les valquíries que van descavalcant com si d’un tobogan es tractés per fer la seva feina: remenar els cossos dels soldats morts per reclutar les ànimes més valuoses pel combat.

 

Home d’una gran cultura, apassionat pels seus ideals, egocèntric i dominant, Wagner va portar una vida agitada i va encendre polèmiques a tot arreu. Va tenir adversaris acèrrims i també decidits partidaris i amics. Va comptar amb el mecenatge del rei Lluís II de Baviera.

Per saber més d’ell cliqueu aquí

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: