RICHARD WAGNER. TANNHÄUSER (OBERTURA)

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Richard Wagner

 

Richard Wagner: heus aquí un geni que va transcendir l’àmbit musical doncs no sols va ser compositor i director d’orquestra sinó també poeta i dramaturg.

Creador del drama musical i renovador del gènere operístic, va ampliar l’horitzó del teatre líric en establir les bases d’una òpera pròpiament alemanya, en la qual l’acció dramàtica preval sobre el virtuosisme vocal (el que no vol dir en absolut que es desmereixi).

Wagner, amb tot el seu cabal intel.lectual, era un home desitjós de plasmar a l’escena les seves idees dramàtiques i filosòfiques, i per això es converteix en el seu propi llibretista, del que resulta la figura completa del poeta-dramaturg-compositor, la música del qual serveix a les seves mateixes finalitats teatrals.

En aquesta línia fiolosòfic-musical es troba Tannhäuser, l’òpera sobre la llegenda del cavaller d’aquest nom i la seva estada al regne de Venusberg (Muntanya de Venus) que havia sigut font d’inspiració per molts escriptors alemanys des de l’Edat Mitjana fins al Romanticisme.

En aquesta òpera, Wagner utilitza l’obertura com un procediment per presentar els episodis més significatius de l’obra (procediment que continuaria utilitzant en òperes posteriors).

L’obertura s’inicia amb un andante maestuoso. Quan la música s’omple de fervor religiós s’esvaeix en pianissimo i sorgeix poc a poc l’ambient orgiàstic del regne de Venusberg.

L’esplèndida música de Wagner es interpretada per la londinenca Philharmonia Orchestra dirigida per Otto Klemperer.

 

 

Home d’una gran cultura, apassionat pels seus ideals, egocèntric i dominant, Wagner va portar una vida agitada i va encendre polèmiques a tot arreu. Va tenir adversaris acèrrims i també decidits partidaris i amics. Va comptar amb el mecenatge del rei Lluís II de Baviera.

Per saber més d’ell cliqueu aquí

 

L’alemany Otto Klemperer va arribar a la Philharmonia Orchestra el 1954 quan la seva carrera estava davallant. I va tenir una enorme revifada fins al punt que l’orquestra londinenca no s’entendria avui dia sense Klemperer que va acabar sent el seu president honorari.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: