WEST SIDE STORY, D’STEVEN SPIELBERG

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Comencem l’any amb música, però no de vals vienès sinó de pel·lícula musical.

La història sonarà als cinèfils: els joves Tony i Maria, malgrat que tenen afiliacions amb bandes de carrer rivals, els Jets i els Sharks, s’enamoren a la ciutat de Nova York a la dècada dels cinquanta.

En efecte, aquesta és la nova versió del llegendari musical West Side Story, al seu torn, una adaptació d’una famosa obra de teatre de Broadway que modernitzava la història de Romeu i Julieta, de Shakespeare, peripècies d’un amor impossible.

En la versió cinematogràfica anterior, la de Robert Wise i Jerome Robbins, la pel·lícula s’obria amb unes vistes aèries sobre l’illa de Manhattan. A la nova versió d’Steven Spielberg s’obre sobre el barri novaiorquès on se situa l’acció. I el començament és potent, sense texts però amb música, amb un travelling arran de terra i sobrevolant el barri marginal on transcorrerà la història d’amor i els enfrontaments entre les bandes rivals que, en realitat, tenen més coses en comú que no les que podrien estar en desacord.

Inestabilitat social deguda al racisme, opressió policial i manca d’oportunitats per uns i per altres en un microunivers que s’expandeix enderrocant vells edificis i generant un nou somni americà que no tots poden aconseguir. Es sempre una narració de rivalitats, conflictes i desafiaments.

Aquesta història d’Spielberg del West Side es pot suposar un ajustament de comptes del cineasta amb un gènere que mai havia gosat transitar. El director és conscient dels seixanta anys que ens separen de l’original i encara que exhibeix un gran respecte per l’essència de l’obra i la qualitat de les cançons i coreografies, Spielberg s’adonava de que havia arribat el moment de corregir l’enfocament polític i per això aquesta història és més racial: l’idioma espanyol es barreja amb l’anglès, els porto-riquenys són interpretats per actors llatins. mostra de manera més crua la delinqüència juvenil, el miratge del somni americà inassolible per molts immigrants, la manca de futur dels no immigrants que es tradueix en xenofòbia, incorpora un personatge LGTBI i, en general, actualitza el discurs del clàssic de Wise i Robbins.

Una altra diferència important és que aquí són els actors els que canten amb la seva pròpia veu, no estan doblats, i les coreografies tenen lloc realment als carrers i no en decorats com passava en la pel·lícula anterior. No són poques actualitzacions perquè aquesta no és -almenys, no solament- una pel·lícula nostàlgica.

Òbviament, es respecten la bona música que va crear l’heterodox Leonard Bernstein i, per descomptat, les lletres de les cançons d’Stephen Sondheim amb temes com MariaTonight, I Feel Pretty i Somewhere. Precisament aquesta última peça és interpretada per Rita Moreno -actriu que repeteix sis dècades desprès, i no per fer un paper anecdòtic- amb la particularitat, és clar, de que aquí sí que és ella la que canta, no està doblada com aleshores.

Spielberg s’ho ha pensat molt abans de donar el pas per fer un musical, encara que possiblement sempre ha sabut que acabaria fent-lo perquè quan tenia deu anys i els seus pares li van regalar el disc de West Side Story, se’n va enamorar.

I un detall important: de tots els creadors de la versió anterior, l’únic que quedava viu, el lletrista Stephen Sondheim, va donar el vist-i-plau a la pel·lícula d’Spielberg quan la va veure, tota una confirmació. Precisament Sondheim va morir fa poques setmanes, aquí vam parlar d’ell fa uns dies.

Certament, el musical no és un gènere cinematogràfic del gust de tots els paladars, però per aquells que sí els agradi, sàpiguen que aquesta és la millor pel·lícula musical que ens ha deixat el 2021.

 

A Steven Spielberg li ha costat decidir-se a fer un musical i aquest era, segurament, el que havia de fer. Aquí el veiem amb els principals protagonistes de la pel·lícula.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: