WILLIAM WETMORE STORY. CLEOPATRA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La Cleopatra de William Wetmore Story.

Primer pla.

Vista lateral.

Detall de l’escultura.

 

El nord-americà William Wetmore Story (1819–1895) va ser un home polifacètic: escultor, crític d’art, poeta i editor.

El cert és que a més a més no semblava que la seva vida hagués de tirar cap al camp artístic perquè era fill d’un jurista i havia començat a seguir el camí del seu pare graduant-se com advocat a Harvard. Va arribar a exercir i fins i tot va publicar dos tractats legals.

Finalment, es va adonar de què li tirava més la faceta artística, així que va abandonar el món de les lleis per dedicar-se a l’escultura i va marxar a viure a Roma.

Com escultor va ser un neoclàssic i com tots els neoclàssics es va inspirar pels seus temes en la mitologia, la història antiga, la Bíblia i en la literatura clàssica i contemporània.

Les seves eren estàtues de marbre de mida natural, com Cleopatra, l’obra més famosa que va fer i que va ser un de les dotzenes de personatges que va tractar com Medea, Electra, Saül… tots realitzats al seu estudi de Roma.

En quant als models femenins, inusualment les dones estan representades a una escala monumental.

Reflexionant en el seu passat o contemplant futurs comportaments, les figures apareixen sempre pensant.

Inspirat per l’interès del moment en la cultura egípcia, al 1858 va començar a modelar la seva Cleopatra, l’última governanta macedònia d’Egipte. I com no podia ser d’una altra manera, la va representar pensant, meditant sobre el seu suïcidi.

L’atenció prestada a l’exactitud històrica es correspon amb el virtuosisme de la talla. Aquells que contemplaven l’estàtua, admiraven la gran correcció històrica de la representació del retrat de Cleopatra amb elements com el turbant usat per la reialesa egípcia rematat per l’uraeus, el tocat de cobra.

Encara que la joieria que porta Cleopatra i altres detalls de l’obra tenen un toc victorià, així, la polsera amb escarabat és molt de l’estil d’aquella època. No obstant, Story va saber donar el necessari to egipci a l’estàtua.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà del viatjar als Estats Units doncs es troba al High Museum of Art d’Atlanta.

 

Aquest era William Wetmore Story. Home polifacètic, va començar com advocat i va acabar sent un dels millors escultors nord-americans del segle XIX.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: