WILLIAM WETMORE STORY. MEDEA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

William Wetmore Story. Medea.

Des d’un altre angle.

Vista lateral.

La greu expressió de Medea.

Detall posterior del treball de la roba.

 

El nord-americà William Wetmore Story (1819–1895) va ser un home polifacètic: escultor, crític d’art, poeta i editor.

El cert és que a més a més no semblava que la seva vida hagués de tirar cap al camp artístic perquè era fill d’un jurista i havia començat a seguir el camí del seu pare graduant-se com advocat a Harvard. Va arribar a exercir i fins i tot va publicar dos tractats legals.

Finalment, es va adonar de què li tirava més la faceta artística, així que va abandonar el món de les lleis per dedicar-se a l’escultura i va marxar a viure a Roma.

Com escultor va ser un neoclàssic i com tots els neoclàssics es va inspirar pels seus temes en la mitologia, la història antiga, la Bíblia i en la literatura clàssica i contemporània.

Les seves eren estàtues de marbre de mida natural, com Medea, que va realitzar cap al 1870.

Com explica Eurípides a la seva tragèdia, Medea era una maga que va ajudar Jàson -heroi grec- a aconseguir el velló d’or. Temps després es convertiria en la seva esposa.

Però Jàson no va ser un marit fidel i Medea va decidir castigar-lo matant els seus dos fills. Abans que retratar aquest fet tant horrible, William Wetmore Story va preferir escollir un moment previ amb una gran càrrega psicològica. Profundament ferida per la infidelitat i encegada per la gelosia i la ràbia, està madurant la idea de cometre el crim. Té la daga a la mà dreta, mentre fa un gest pensatiu amb l’esquerra.

Story es basa per construir la imatge, curiosament en una obra de teatre. Havia vist l’actuació de l’actriu italiana Adelaide Ristori qui havia interpretat una gran Medea sobre els escenaris i l’escultor va voler reflectir les mateixes sensacions que va ser capaç de transmetre Ristori: una dona tant afectada com terrible.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a Boston, Estats Units, doncs es troba exposada al museu de Belles Arts d’aquella ciutat.

 

Aquest era William Wetmore Story. Home polifacètic, va començar com advocat i va acabar sent un dels millors escultors nord-americans del segle XIX.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: